От 1 юли здравната каса започва да покрива поставянето на зъбни протези на хората над 75-годишна възраст. Това предвижда наредба на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, в която той предлага от догодина да стане безплатно и протезирането на хората на възраст от 65 до 75 години. Предложението вече е публикувано за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

В проекта се припомня, че зъботехническата помощ се е покривала от касата от 1998 до 2011 г. От началото на 2011 г. обаче тя е изключена от гарантираните със средства на здравноосигурителната институция медицински дейности.

Около 20% от хората на възраст над 65 години са с изцяло обеззъбена челюст, сочат данните на Българския зъболекарски съюз. От Министерството на здравеопазването са убедени, че голяма част от тези хора са социално уязвими и не разполагат със средства да решат проблема си.  

Изчисленията показват, че средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от протеза, би бил около 200 лв. Това означава, че за всички лица с обеззъбена челюст на възраст над 75 години касата ще заплати около 20 млн. лв.

Според Семерджиев тези средства са осигурени в тазгодишния бюджет, заради което той предлага безплатното протезиране да започне от 1 юли.

За останалите групи пациенти - на възраст от 70 до 74 години и от 65 до 69 години, ще са необходими още 33 000 000 лв., затова здравното министерство предлага те да обезпечат безплатните протези съответно от 1 януари и 1 юни 2018 година, което ще даде възможност на парламента и правителството да планират нужните средства в здравните разходи през следващата година. От министерството смятат, че въпросната наредба ще възстанови справедливостта по отношение на денталното здраве на възрастните пациенти. 

Сподели във Facebook