Здраве

20 Септември 2017

Животът днес

Много изследвания са доказали, че съществува връзка между нарушенията в съня и риска от появата на различни заболявания – сърдечносъдови, онкологични, захарен диабет, депресия и др.

Съвсем наскоро японски кардиолози от университета в Хирошима установиха какви именно нарушения в съня са свързани с инфаркта и инсулта и какъв е вероятният риск. Специалистите провели изследване с участието на повече от 12 хиляди жители на Хирошима на възраст около 68 г., които всяка година преминавали през медицински изследвания. Те били разделени на три групи – едната с преживян инсулт или инфаркт, втората с исхемична болест на сърцето, а третата нямала сърдечносъдови заболявания. Всички попълнили специална анкета, с помощта на която специалистите можели да определят качеството и продължителността на съня им.

Ето какви изводи направили учените:

При хората, на които заспиването им отнемало повече от час и половина, рискът от инфаркт бил с 52% по-висок, а рискът от инсулт се покачвал с 48%. При тези, които спели по-малко от шест часа в денонощието, опасността от инфаркт нараснала с 24%. Ако нощният отдих често бил прекъсван, скачал рискът от исхемична болест на сърцето.

Според авторите на изследването още не може да се каже със сигурност дали нарушенията в съня са причина или следствие от сърдечносъдовите заболявания. Но кардиолозите предупреждават, ако започнете често да се събуждате през нощта, трудно заспивате и по-малко или прекалено много спите, да се обърнете към специалист.

Сподели във Facebook