Здраве

7 Декември 2020

credoweb bg

Кашлицата може да бъде причинена от най-различни фактори. Обикновено тя е свързва с вирусно заболяване, което придизвиква най-напред хрема, дразнене и болки в гърлото. След като отделяните при тези симптоми секрети слязат в белите дробове се стига и до кашлица. Понякога тя се появява и в самото начало на заболяването, без да има други изявени симптоми. Всичко зависи от това, какъв е причинителят.

Кашлицата всъщност е физиологичен процес, при който организмът се опитва да прочисти белите дробове от попаднал там секрет. Елиминират се и патогенните организми, като бактерии и вируси. Те обаче не винаги могат да бъдат причина за нейната поява. Много хора започват да кашлят и при различни дразнения от околната среда. Най-често става въпрос за алергична реакция.

През есенно-зимния сезон

най-изявената причина за кашлицата са вирусните респираторни заболявания.

В началото на пролетта, когато започнат да цъфтят полените, се появяват и алергиите. В тези случай повечето хора знаят, че имат такъв проблем и съответно взимат нужните медикаменти и други мерки, за да предотвратят нейната поява.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар от 11 ДКЦ в София отбелязва, че преди да се реши какви точно средства да се приемат за облекчаване на кашлицата е необходимо да се изясни нейният произход.

„Един много подробен разпит на пациента дава съществена информация - питаме конкретно и за алергии, за някакви дразнещи фактори от околната среда, които са провокирали пристъпи на кашлица в миналото. Освен това разпитваме дали има някакво скорошно заболяване“, казва той.

Лекарят обяснява, че вирусните заболявания обикновено започват със суха дразнеща кашлица. По думите му е важно, за да може да се прочисти засегнатият бял дроб, сухата кашлица да бъде променена до момент, в който пациентът може да отхрачва воднист секрет. Този ефект се постига най-добре с помощта на билкови екстракти.

„По принцип ролята им е да разводняват секрета в дробовете, натрупан от патогенните организми. Така той по-лесно се изкарва и се очиства белият дроб. Поради тази причина важно е да се приемат и повече течности. Дали да се използва сироп, дали да е някаква друга лекарствена форма, зависи от предпочитанията на самия пациент, както и от възрастта“, казва д-р Георгиев.

Много подходящи за справяне с кашлицата са капсулите N-Ti-Tuss (Ен-Ти-Тус). Освен за кашлица, причинена от вирусни инфекции, те са подходящи и при дразнене на дихателните пътища с алергичен произход. Капсулите съдържат 12 вида билки, които са комбинирани въз основа на индийската традиционна медицина Аюрведа. Някои от тях действат антиалергично, други отхрачващо, а трети успокояват дразненето и болките в гърлото. Важно е също така, че те не предизвикват сухота в устата, не воят до сънливост и в тях няма глутен, царевица, пшеница, нишесте или захар, което е важно за диабетиците.

Всяка капсула N-Ti-Tuss съдържа

  • Zingiber officinalis (Джинджифил) – 33.5 mg
  • Piper longum (Дълъг пипер) – 67.0 mg
  • Syzygium aromaticum (Градински карамфил) – 33.5 mg
  • Terminalia belerica (Бахеда, Бибитаки) – 16.75 mg
  • Alpinia officinarum (Галангала) – 67.0 mg
  • Clerodendrum serratum (Бхаранги) – 33.5 mg
  • Adhatoda vasica (Малабар) – 33.5 mg
  • Glycyrrhiza glabra (Сладник, Женско биле) – 67.0 mg
  • Curcuma longa (Куркума) – 33.5 mg
  • Terminalia chebula (Харитаки) – 16.75 mg
  • Solanum xanthocarpum (Жълто кучешко грозде) – 33.5 mg
  • Trachyspermum ammi (Ажгон) - 67.0 mg
  • Exipients (помощни средства)– q.s.

Капсулите N-Ti-Tuss (Ен-Ти-Тус) са подходящи за възрастни и за деца над 6 години. Препоръчителният дневен прием за възрастни е по 1 капсула 2-3 пъти на ден за период от минимум 5 дни.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook