Д-р Дияна ТЕНЕВА

Наричат я „болестта на века“, като според редица проучвания не по-малко от 75% от населението страда от болка в гърба в някакъв момент от живота си. Понятието се отнася за дискомфорт, локализиран в някой от отделите на гръбначния стълб.

Това обясни д-р Дияна Тенева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина в МЦ за рехабилитация и спортна медицина I Пловдив (бившия Спортен диспансер).

Гръбнакът е основата на човешкия скелет. Той придава необходимата форма и правилно положение на тялото. Гърбът и гръбначният стълб поддържат стойката на човешкото тяло, като защитават гръбначния мозък и осигуряват движенията на човека.

Често възниква болка в гърба с доста разнообразни характеристики:

  • постоянна или периодична;
  • да се появява при определени пози на тялото или при извършване на конкретни дейности;
  • остра или хронична;
  • да се придружава от усещане за изтръпване, мравучкане и парене.
  • може да се локализира във врата, гърба или кръста и да се разпространи към крайниците.

Болката в гърба може да бъде класифицирана в три групи:

  •  в горната част на врата и гърба - цервикалгия,
  •  в средата - дорзалгия,
  •  в долната част – лумбалгия.

При поява е важно да се знаят причините за нея.

Те могат да бъдат определени като:

  •  механични;
  •  травматични;
  •  ревматологични;
  •  дегенеративни;
  •  инфекциозни и др.

Тези причини обикновено могат да се уточнят с помощта на подробно описание на симптомите, медицинската история на пациента и след провеждането на определени изследвания. Така състоянието може да бъде точно диагностицирано, каза д-р Тенева.

Има много рискови фактори, които водят до поява на болка в гърба, например заседнал начин на живот, напредването на възрастта, генетични фактори, рискове на професията, тегло, пушене, бременност и др.

Обездвижването увеличава рисковете от появата на болка в долната част на гърба

Наднорменото тегло също увеличава напрежението в долната част на гърба и представлява рисков фактор за поява на болка. Всяка неблагоприятна поза на тялото увеличава риска – постоянно наведена поза над клавиатурата на компютъра, шофирането с приведено напред тяло, неправилно вдигане на тежки предмети и др.

Ако болката притежава някоя от следните характеристики, е важно да се консултирате с лекар: появила се болка след травматичен инцидент, засилваща се и продължаваща повече от четири до шест седмици, силна болка с усещане за слабост и изтръпване в крайниците, поява на внезапна болка в гърба и доказана остеопороза.

Диагностичните изследвания, които се провеждат, могат да определят дали има анатомична причина за нея, но за постигането на точна диагноза се изисква те да бъдат анализирани от лекар специалист.

Образното изследване дава информация за състоянието на костите на гръбначния стълб. Рентгеновата снимка помага за диагностицирането на гръбначни изкривявания, наличие на фрактури или тумори. Компютърна томография представлява детайлни рентгенови изображения с напречно сечение и предоставя подробна информация за всички структури на гръбначния стълб. Ядрено-магнитният резонанс е особено полезен при определяне състоянието на междупрешленните дискове и нервните коренчета, а също и при съмнения за наличие на гръбначни инфекции или тумори.

Лечението е индивидуално

Болката в гърба трябва да бъде лекувана в зависимост от нейната причина. На базата на проведения преглед и направените изследвания, лекарят трябва да назначи подходяща програма за лечение. Болката в гръбначния стълб изисква индивидуален подход, различни медикаменти и физикална терапия в зависимост от състоянието.

Какъв терапевтичен план ще бъде изготвен зависи от историята на заболяването, от това дали процесът е остър или хроничен, както и от придружаващите заболявания, посочи специалистът. Физиотерапията може да се грижи за пациентите във всички фази на лечението – от първоначалната диагноза до етапа на възстановяване, както и за предпазването от рецидиви. До много добри резултати водят регулярните масажи, които подобряват кръвообращението, стимулират дейностите на епидермалните клетки, подхранват кожата на тялото и възстановяват нейната мекота и еластичност. Затова е важно да се ползва масло, предназначен да успокоява и релаксира клетките на кожата. Подходяща е комбинацията от етерични масла и стандартизирани екстракти от растения, създадена според вековните традиции на Аюрведа.

Основната цел е премахване на болката

Физикалната терапия може да се прилага самостоятелно или да поддържа други лечения. Основната цел е премахване на болка, развитие на мускулна сила и мускулната издръжливост, подобряване на двигателната активност, функционалността и биомеханиката на гръбначния стълб, за да се предотвратят бъдещи проблеми с гърба.

В заключение бих казала, че благодарение на своята безвредност и многобройни методи за повлияване, физикалната терапия е основен метод за лечение и начин да се предотврати прогресирането на патологичния процес и на неговите усложненията и да се постигне максимална функционална годност на пациента, заяви д-р Тенева.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook