Здраве

13 Януари 2015

1371

Животът днес

Болката винаги е индикатор за проблем

Д-р Ивелин ХАЙВАЗОВ, ортопед-травматолог

С течение на годините тъканите в човешкото тяло неизбежно стареят, като това се отнася и за ставния хрущял. Неговата увреда е правопропорционална както на възрастта на индивида, така и на интензивността, с която са се натоварвали ставите. Защото това е много различно при всеки – в зависимост от професията, обичайния начин на живот, на храненето, двигателна активност и т.н. Как човек натоварва ставите си има абсолютно пряко значение за състоянието на ставния хрущял и доколко добре и дълго тези стави ще му служат. И тъй като тазобедрената, колянната и глезенната става са пряко ангажирани с постоянно натоварване, защото човек ходи на два крака, съответно и увредите в тези стави са най-смущаващи. Докато при увредена раменна става с хрущялен проблем и болков синдром човек може да задържи рамото в такова положение, че то да не се движи във всички възможни иначе физиологични равнини и по този начин да не усеща силна болка.

Но, ходейки изправени, с всяка стъпка ние чувстваме болката в тазобедрената, колянната или глезенната става. И затова е нужна превенция на това нараняване на ставния хрущял. Начините са няколко. Първо и много важно нещо, което бих подчертал, е спазването на нормално телесно тегло. Да редуцираме наднорменото тегло, което в съвременния свят се наблюдава с размерите на епидемия основно поради небалансирано и непълноценно хранене. И на второ място, разбира се, е двигателният режим, който да има благоприятно влияние върху нашите стави. Тук не говоря за спорт от висша класа, а за редовни физически упражнения, за спортове, подходящи за поддръжка на тонуса на цялото тяло и на ставите в частност.

А превенцията на доброто състояние на ставния апарат се осъществява най-добре медикаментозно с хондропротектори. Това са препарати със съответните съставки, които до такава степен са подбрани и балансирани, че да могат през устата или инжекционно да попадат точно там в човешкото тяло, където е необходимо, и да изграждат един филм върху ставния хрущял. Този филм първо подхранва, после до известна степен възстановява хрущяла, ако агресията към ставата не е прекалена и ако увредата не е много напреднала. И ефектът от прилагането на хондропротектор, какъвто е например препаратът „Хондросейв“, е осезаем. Смятам, че след около 50-55-годишна възраст хората периодично трябва да приемат хондропротектори. Това означава, че ако човек няма доказана хрущялна увреда - било чрез образни изследвания или чрез оперативни методи, - е хубаво в годината да прави по два курса от по два-три месеца.

За да може паралелно с грижата за цялото тяло да се грижим и за защитата на ставния хрущял. А за здравето на ставите човек трябва да мисли от съвсем млада възраст, основно с поддържане на теглото в норма, с правилно хранене, с разумно физическо натоварване, ако професията го изисква, и редовни упражнения и спорт при занимаващите се с умствен труд. Много важно е да се преодолее обездвижването, което също е много разпространено днес. Разбира се, лекарска помощ да се потърси веднага, когато се появи болка. Никога да не се отлага. Болката е индикатор за проблем. И ако човек си каже – „то ще ми мине, като взема няколко хапчета“, може проблемът да се задълбочи. Освен това с няколко хапчета оплакванията може да се завоалират, човек да се самозаблуди и след известно време да се окаже, че става въпрос за доста сериозно заболяване.

каре

МЦ „Доктор Хайвазов“

София, бул. „Цариградско шосе“ 131 , ет. 7

Тел. 02 8757111

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128