Оплакването „Боли ме коремът“ се състезава по честота с „Имам главоболие“. И макар че главата също боли по много причини, коремът държи първенството. Въпросът е кога е допустимо просто да се изчака неразположението да премине, да се вземат някои лекарства и добавки от домашната аптечка, и кога е задължително да се потърси лекарска помощ.

Неотменимо правило е, че малките деца трябва да бъдат прегледани от педиатър или хирург при болки в корема. А при бебетата няма място за колебания.

Ето как да се ориентираме дали при възрастните проблемът изисква спешна медицинска намеса, или може да се изчака известно време.

Болки в горната част на корема, „под лъжичката“ и от двете страни под ребрата могат да се дължат на:

  • Остър или обострен гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника. Понякога кризата възниква след груби диетични грешки, злоупотреба с алкохол, нервно напрежение. Болката е остра, пареща, рядко е нетърпима. Често е съпроводена с кисели оригвания, парене зад гръдната кост, горчив вкус в устата. В този случай може да се приеме локално действащ в стомаха препарат против киселини или лекарство, което намалява киселинността по кръвен път. Содата за хляб не е добър вариант, защото след кратко първоначално облекчение може да засили киселините. Ако оплакванията намалеят след приложение на противокиселинни средства, отидете на лекар в планов порядък.
  • Нервен стомах. При много хора, особено млади момичета и жени, психо-емоционалното напрежение рефлектира в стомаха и корема. Усещанията са неприятни, но обикновено краткотрайни и не застрашават здравето. В този случай помагат препарати с валериан, таблетки валидол и др. подобни.
  • Жлъчна криза. При нея болката може да бъде много силна, режеща, до изпотяване и прималяване. Разпространява се и към гърба. Възможни са позиви за повръщане. В този случай може да се вземе спазмолитик. Препоръчва се и пълно въздържане от храна. Ако кризата не премине до няколко часа, посетете спешен хирургичен кабинет. Възможно е да става дума за остър холецистит, който се лекува чрез венозни вливания и в голям процент от случаите с операция.
  • Остър или обострен хроничен панкреатит. Казват, че това заболяване предизвиква една от най-силните болки, които човек може да изпита. Причините са различни, но често са свързани с обструкция на жлъчните пътища и с алкохолна злоупотреба. При съмнение за панкреатит – нетърпими болки, болезнени и необлекчаващи повръщания, температура и втрисания, отивайте в спешно отделение.
  • Сърдечен инфаркт. В някои случаи болката при сърдечен удар не е зад гръдната кост, а високо в корема. Затова, ако човек, който по принцип има проблеми със сърдечносъдовата система, се оплаче от безсилие, недостиг на въздух, неправилен сърдечен ритъм, обилно изпотяване, съчетани с болка в корема, задължително извикайте спешна помощ.
  • Хепатит. Инфекцията на черния дроб рядко дава силни остри болки, но е възможно. Вижте дали урината е станала много тъмна и „бялото на очите“ е пожълтяло. Ако е така, потърсете лекар.

 

Когато болките са в долната част на корема, под пъпа:

 

  • Синдром на раздразненото черво. Става дума за функционално нарушение, комплекс от оплаквания, без обаче да се откриват каквито и да е обективни изменения при изследванията. За да се приеме тази диагноза, трябва да се изключат редица органични заболявания на коремните органи. Протича с болки, спазми, подуване, къркорене и др. Но тези симптоми може да ги има и при редица други заболявания.
  • Остър или обострен хроничен колит. Той обикновено води до промени в характера и вида на изхожданията. Често пациентите установяват патологични примеси – кръв, слуз. Разбира се, в този случай може да се касае и за хемороиди.

Всичко за хемороидите

 

  • Преплитане на червата. Острата чревна непроходимост е тежко заболяване, което изисква спешна медицинска намеса. При това състояние коремът е твърд, надут и болезнен; невъзможно е изпускането на газове, започва повръщане, общото състояние се влошава бързо до изпадане в колапс.
  • Апендицит. Едно от най-честите спешни състояния в коремната хирургия. Протича разнообразно, но особено характерно е, че болката е долу вдясно и е най-силна не при натискане, а при отпускане на корема. Явява се и значителна разлика между температурата, измерена под мишницата и в ануса.
  • Съдов инцидент. Когато кръвоносните съдове, захранващи червата, са стеснени, това може да даде болки, обикновено около 20 мин след нахранване. Пълното запушване на голяма чревна артерия е изключително сериозно състояние, често завършващо фатално. Остри болки в корема, повръщане и тежко общо състояние при възрастни пациенти с налични сърдечносъдови заболявания изискват спешно посещение в хирургичен център. Аневризма на коремната аорта също може да е причина за болки в корема, а много често и в гърба. Изисква се незабавно посещение в център по инвазивна кардиология. Проблемът е, че често това заболяване се диагностицира трудно и се бърка с други проблеми – дископатии, невралгии, инфаркт.

Видно е, че в домашна обстановка няма как да се диагностицира болният корем. Затова, ако от обичайните средства не настъпи облекчение и особено когато е засегнато общото състояние, трябва да се търси лекарска помощ. 

Сподели във Facebook
Етикети: Болки в корема