Здраве

17 Февруари 2020

Животът днес

Изследване установи, че ако бременните жени често използват козметика, рискуват децата им да са с наднормено тегло, защото химикалите могат да достигнат до плода.

До този извод стигнали немски учени, които измерили нивото на бутилпарабен в урината на 629 майки. Оказало се, че максималната концентрация на веществото е регистрирана при любителките на макиажа. Специалистите установили още, че децата им били с наднормено тегло през първите 8 години от живота си, като особено много били засегнати момичетата. Парабените прониквали в организма през кожата и достигали до плацентата, вредейки на бебетата.

Учените провели експеримент с лабораторни мишки, подложени на въздействието на парабените, когато били в утробата. Когато се появили на бял свят, те показали по-голямо желание да поглъщат храна и набирали по-голямо тегло в сравнение с мишките от контролната група.

Освен в козметиката бутилпарабените се съдържат още в храната и напитките. Най-често обаче се срещат в козметичните средства, предназначени за продължителна употреба. Ще ги открием в дезодорантите, шампоаните и др., откъдето попадат в урината, кръвта и кърмата.

Сподели във Facebook