Здраве

18 Февруари 2013

1449

Животът днес

Бъдещето е на биотехнологичните лекарства

Честотата на хроничните бъбречни заболявания в света нараства непрекъснато, като от тях страдат между 5 и 10% от населението. Съвременната медицина дава възможност с достъпни мерки да се предотврати или забави с години настъпването на напреднала бъбречна недостатъчност. Затова е особено важно заболяването да се открие навреме и лечението да започне в най-ранен стадий.

В България около 12,8% от населението страда от хронично бъбречно заболяване. „За хронично бъбречно заболяване можем да говорим, когато е налице бъбречно увреждане, продължаващо три или повече месеца. Най-честата причина са захарният диабет - 38 % и артериалната хипертония - 28%”, каза на семинар под егидата на Българското нефрологично дружество неговият председател проф. Емил Паскалев. Той представи и данни за приложението на биотехнологиите в нефрологията и лечението на бъбречната анемия.

През 1989 г. в САЩ за първи път е лицензиран рекомбинантният човешки еритропоетин, предназначен за лечение на бъбречна анемия. Това е едно от първите приложения на биотехнологичен лекарствен продукт в съвременната медицина, довело до коренна промяна в качеството на живот на болните. Д-р Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика, поясни, че за разлика от традиционните медикаменти, които са химически съединения, биотехнологичните представляват продукт на живи клетки или живи организми.

Те са големи молекули, които наподобяват или са идентични със съществуващи белтъчни молекули в човешкия организъм. Когато се разбере точно кой ген или генна мутация са „виновни” за определено заболяване, генетичната информация се вкарва в живи клетки и организми и те започват да произвеждат в достатъчно количество от този белтък, така че той да може да се използва като лекарствено средство.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 41