Здраве

7 Октомври 2014

3431

Животът днес

Царското заболяване подагра все по-често засяга и жени

Царското заболяване подагра все по-често засяга и жени, пише в CredoWeb д-р Тихомир Горчев, специалист по ревматология и началник на отделение по ревматология във ВМА-МБАЛ-Плевен. От подагра предимно страдат мъжете на възраст 45-50 г., но напоследък страдат и дамите. 

Причината за подаграта е изяснена - натрупване на пикочни кристали в кръвта, което поражда болка и оток. Самите кристали наподобяват игла за шиене, която е остра в двата края. Кристалите са тънки, дълги и остри, като те се натрупват, а при всяко движение на съответната става причиняват силна болка, тъй като се набиват в меките тъкани. При дългогодишно нелекувана подагра тези кристали постепенно изронват костите. За съжаление процесът е само в една посока и не търпи обратен ход и възстановяване. Пациентите, които не търсят навреме лекарска помощ, рискуват сериозни увреждания, може да се стигне и до инвалидизация. Неприятно е и образуването на подагрозни тофи - топчета, които се появяват по лактите на ръцете, около ухото, по пръстите на ръцете, които служат като резервоар за тези пикочни кристали. Този резервоар във всеки момент може да бъде изсипан в кръвообращението и да причини тежка подагрозна криза.

Често в отделението по ревматология на ВМА-МБАЛ-Плевен се пълни с пациенти, които страдат от подагра по време на празниците - Гергьовден, Коледа, когато хората консумират прекомерно месо и алкохол. Храните, които провокират кризата, са червено месо - свинско, телешко, карантия. Колкото по-тъмен е алкохолът, толкова е по-рисков за пристъп на подагра – червено вино, уиски, бира. В комбинация с месо кризата е гарантирана. При правилна диета и с умерен физически режим болните могат да забравят, че страдат от това заболяване. 90% от лечението на пациентите с подагра е в техните ръце. Правилото е да се спазва стриктна диета и да се приемат необходимите медикаменти.

С д-р Тихомир Горчев можете да се свържете на профила му http://www.credoweb.bg/dr-Tihomir-Krasimirov-Gorchev-profile-21161.html.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117