Според специалистите черните боровинки са едни от най-полезните плодове. Многобройни изследвания са доказали, че те понижават риска от рак, както и от заболявания на сърдечносъдовата и нервната системи.

Черните боровинки съдържат много аскорбинова киселина (в 100 г има 46,9% от дневната норма) и витамин К. Освен това тези плодове са богати на йод, желязо, манган и силиций. В черните боровинки е открит и гликозидът миртилин, чието действие е сходно с това на инсулина – понижава нивото на захар в кръвта. Дребните плодове съдържат и дъбилни вещества, затова се препоръчват при остри и хронични разстройства на стомаха и червата като диария.

Полифенолите, най-вече антоцианите, придават на боровинките характерния им цвят. Тези съединения са изключително мощни антиоксиданти, предпазват колагена от дегенерация, намаляват възпаленията, борят се с бръчките и подмладяват, твърдят учените.

Сподели във Facebook