Здраве

11 Октомври 2019

credoweb bg

В интервю за здравната платформа CredoWeb специалистът по диабетно стъпало д-р Румен Богданов обяснява за значимостта на усложнението и необходимостта от спешни мерки.

Всичко за

диабетното стъпало -

симптоми и лечение

Д-р Богданов, лечими ли са напълно раните при диабетно стъпало?

Всяка една рана при човек със захарен диабет, ако е невропатна (т.е. причинена е от диабетната периферна полиневропатия от дистален тип), се лекува на 100%, ако се хване навреме. Много важно е пациентите да бъдат ориентирани правилно, да отиват при хора, които разбират от лечението на рани при диабетно стъпало и да получат компетентна информация за лечение. Има лекари без опит, които третират раните при диабетно стъпало  като обикновени оперативни, травматични рани и др.

Кликнете върху снимката, за да се запишете за безплатен преглед при специалист

Кои са най-разпространените видове рани при диабетно стъпало?

В 92% от случаите раната при диабетно стъпало е невропатна. Вследствие на нарушението на обвивката на нервите се получава загуба на повърхностната и дълбока сетивност по стъпалата, скъсяват се сухожилията. Нормалните напречен и надлъжен свод на стъпалото се заличават и в много случаи се обръщат обратно. Появяват се нови точки на натиск, при които организмът реагира с хиперкератоза. Наслоява се вроговена кожа (т.нар. калусна формация) и много често под нея се появява рана с кръгловат отвор. Раната не боли, дори когато е много дълбока, тъй като е нарушена повърхностната и дълбоката сетивност. Ако човек се насочи към добър лекар, ако му се постави правилен медикамент, реално

за 28-30 дни една такава рана, независимо от диаметъра, се лекува на 100%

Изключително важно е кракът да бъде отбременен и да започне да се увеличава нивото на гранулационната тъкан, защото раната при невропатно диабетно стъпало зараства от ръбовете.

 

Вижте цялото интервю с д-р Богданов ТУК

Сподели във Facebook