Д-р Димитър Лозанов е завършил Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Има специалност по хирургия. Работи в Клиниката по коремна хирургия на МБАЛ „Св. Анна – Варна“ и в Он клиник в морската столица. Има голям опит в областта на проктологията – диагностиката и лечението на заболяванията на правото черво.

Едни от най-честите оплаквания, с които пациентите се обръщат към хирург, са свързани с хемороидалната болест и фисурите. Хемороидите се срещат по-често при мъжете, а фисурите – при жените. Възрастта не е определяща, но най-често тези проблеми се установяват след 40 г. Първоначално хората изпитват болка, дразнене, сърбеж по време и след дефекация, а с напредване на заболяването често се явява и периодично кървене с различна интензивност. Ако не се потърси компетентна медицинска помощ, симптомите се усилват и зачестяват, което нарушава качеството на живот. Причините за хемороидалната болест са свързани с някои вродени особености на устойчивостта на венозната стена, както и с начина на живот. Професии, свързани с продължително седене, както и с напрежения, водещи до увеличаване на налягането в коремната кухина, провокират проблема. И за хемороидите, и за фисурите рисков фактор са хронично продължаващите констипация или диария. Когато проблемите в правото черво бъдат неглижирани, е възможно да се стигне до анемия заради хроничното кървене и до възпалителни усложнения.

Затова е важно всеки пациент със съмнение за хемороиди, фисури и с каквито и да е оплаквания в тази област, да получи точна диагноза и информация какви методи на лечение са възможни.

В Он клиник Варна разполагаме с необходимата апаратура, с която правим аноскопия. Чрез нея съвсем точно установяваме причините за болката и евентуално за кървенето. Това изследване е много важно, защото е възможно някои туморни и други заболявания на правото черво да протекат със симптоми, подобни на хемороидите, но тогава лечението е напълно различно. Ако се изключи по-тежко заболяване, можем да приложим съвременни методи на лечение според това дали става въпрос за фисура или за хемороиди. При фисура (цепнатина, раничка) на ануса лечението е медикаментозно, чрез локалното прилагане на специални кремове. Първата им апликация се прави на място в клиниката и пациентът се обучава как да прилага локалната терапия в домашни условия. След един месец правим контролен преглед, като успеваемостта ни е над 90 на сто. В много редки случаи се налага оперативна намеса при упорити фисури.

При хемороидите успеваемостта също е много висока, особено в първите два стадия от развитие на заболяването. При вътрешни хемороиди прилагаме безкръвно лигиране, за което не се налага упойка и болничен престой. Процедурата се извършва в амбулаторни условия, след което повечето пациенти дори не се нуждаят от домашен отпуск. Няма болка нито по време на манипулацията, нито след това. Ако хемороидите са в по-напреднал стадий – III или IV, е възможно да има известна болка при самото им падане след лигирането. Лечението е приложимо в някои случаи и при бременни жени, защото не е рисково за плода. Външните хемороиди изискват третиране с местна упойка. Възможно е хирургичното им отстраняване, замразяване, изгаряне. След това домашното лечение е задължително, защото възстановителният период е свързан с болка и временни неудобства.

След процедура за лечение на хемороиди и третиране на фисури е важно да се води правилен начин на живот. Става въпрос за двигателна активност съобразно общото здравословно състояние, рационално хранене, без дразнещи подправки и червено вино, избягване на прекомерни натоварвания. В някои случаи са възможни рецидиви на хемороидите след около 5-6 години, но тогава отново можем да приложим безкръвна процедура. При радикална хирургическа операция също се срещат рецидиви. Колкото в по-ранен стадий е уловено заболяването, толкова по-ефективно е и лечението.

За записване на консултация с д-р Лозанов: тел. 0888 654 333.

Сподели във Facebook