Здраве

5 Януари 2017

4145

Животът днес

Д-р Емил Петков е завършил медицина във ВМИ - Стара Загора през 1993 г. Специалност Урология взема в Медицинска академия – София. Практикува в Урологична клиника при Тракийски университет – Стара Загора. От 2010 г. работи в Урологичен сектор на МБАЛ „Тракия“ в Ст. Загора. Основната му насоченост е в областта на ендоурологията, където има проведени допълнителни квалификационни курсове.

В Урологичния сектор на болница „Тракия“ лекуваме заболявания от целия урологичен спектър, но най-често помощ при нас търсят пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), камъни в бъбреците и в пикочния мехур, както и с карцином на простатата.

ДПХ (увеличена простата) е състояние, което бавно и постепенно прогресира във времето. То е резултат от хормоналния дисбаланс, който настъпва при мъжете след 50-годишна възраст. Предполага се, че храненето и начинът на живот също са сред рисковите фактори за развитие на проблема. 

Оплакванията на пациентите са сходни с тези при рака на простата – различна степен на затруднение при уриниране. Лечението и подходът обаче са коренно различни и затова е от значение тяхното разграничаване и точно диагностициране. Важна роля за диагностиката има туморният маркер за карцином на простатата – ПСА (PSA). Изследването се прави от личния лекар или от уролог.

В началните етапи лечението на ДПХ е консервативно. В случаите, в които прогресира бързо и лекарствата спрат да действат, се преминава към операция. В болница „Тракия“ извършваме основно трансуретрална резекция, което е европейски стандарт в лечението на това състояние. Трансуретралната резекция представлява проникване в уретрата по безкръвен път и изрязване на увеличената част от простатата, която блокира пътя на урината. 

Разполагаме още и с последно поколение апаратура за т. нар. плазмена вапоризация (безкръвно изпаряване на простатата). Това е метод, при който се прониква през пикочния канал и се прави изпаряване на простатата, без да се увреждат околните тъкани. Другото предимство е, че процедурата се понася лесно от пациентите. Болничният престой е 2-3 дни, а резултатите са много добри. По подобен начин се оперират и туморите в пикочния мехур.

Подходящи за плазмена вапоризация са пациенти с увеличена простата, при които консервативното лечение не е довело до подобрение на симптоматиката. Най-често това са мъже на възраст между 60 и 70 години, които са приемали медикаменти няколко години, но продължават да имат затруднения с уринирането и да стават по няколко пъти нощно време.

Ако операцията е направена навреме и без съпътстващи усложнения, възстановяването е пълно. При увреда на пикочния мехур, резултат от закъсняло лечение, се наблюдава подобрение, но има някаква остатъчна симптоматика.

Затова е задължително мъжете над 50 г. веднъж годишно да ходят на профилактичен преглед, където се прави ехография. Също така е добре на всеки две години да си изследват стойностите на PSA.

Въпреки че липсват категорични доказателства, начинът на живот също се споменава като рисков фактор за ДПХ. Затова е препоръчително човек да се движи повече, да ограничи тютюнопушенето и приема на алкохол, да избягва вредните храни и напитки. Любопитен факт е, че японците рядко страдат от проблеми с простатата. Когато обаче отидат да живеят в Америка, честотата на ДПХ е същата като при американците.  

За контакти с д-р Емил Петков: болница „Тракия“ в Стара Загора, тел. 0888 334 064.

Сподели във Facebook