Никак не е изненадващо, че д-р Людмила Емилова за трети път получи номинация в кампанията „Лекарите, на които българите вярват”. Макар да не е пощадена от злонамерени коментари и откровени измислици, за 22 години тя е помогнала на повече от 43 хил. души да подобрят здравето си, да бъдат жизнени и работоспособни. Методът є от арсенала на природната медицина, известен като гладолечение, стъпва на опита и познанията на известната лечителка Лидия Ковачева. В клиниката на д-р Емилова днес той постига забележими успехи, съчетан с най-съвременни диагностични подходи и природосъобразни лечебни практики.

В началото на кариерата си д-р Емилова вярва, че ако много чете и знае, ще може да помага на хората, но разочарованието идва доста бързо, а по-късно съдбата отрежда решаващата среща:

- Виждах, че болните оздравяват, ако имат грип, ангина, остър бронхит. Но тези с хронични болести всъщност не оздравяват. С течение на годините видях, че лекарствено-операционната медицина е незаменима при спешни случаи. Но за лечение на хронични болести това не помага. Хората пият лекарства с години и стават все по-болни, явяват се нови болести като усложнение от лекарствата. Аз самата, вече над 40-годишна, се оказах заклещена в капана на болестите, цели десет години мъчителна мигрена. Изпила съм огромни количества лекарства, които пък са увредили бъбреците. Една пациентка ми донесе вестник с откъси от още неизлязлата книга на Лидия Ковачева. Не знам как, но след като вече 21 години като лекар бях прилагала методите на официалната медицина, изведнъж повярвах на написаното. Свързах се с Лидия, тя обичаше да общува с лекари. Първият й въпрос беше дали имам запек. Учудих се, но тя каза – оправи запека, ще се оправи и мигрената. Аз наум се усъмних във връзката между тези неща. Лидия ме посъветва първо да направя 5 дни на плодове и после да се захраня - тя не смееше да дава дълги програми, защото нямаше възможност да прави изследвания, да наблюдава пациента. Още тогава се почувствах много по-добре. И веднага смених коренно начина си на хранене – много рядко с животински храни и изобилно сурови плодове и зеленчуци. И оттогава никакви компоти не правим у дома! След година направих първата си 20-дневна програма, преди това правех 5 дни всеки месец. Свалих килограми, целият ми живот се промени, като се изчистих от отровите. И постепенно, заедно с моите резултати, започнах със съмнение да гледам на всичко, което предписвах на пациентите.

- Случва ли се да Ви искат импровизирани съвети?

- Не давам съвет, преди да разбера какъв е здравният статус на човека. Здрави българи няма или са единици. Най-болни са децата – зачеват се от сперматозоиди и яйцеклетки, замърсени с отрови. Отго­ворността на родителите е голяма. Те трябва да се прочистят преди зачеването, след това майката трябва да има правилно хранене и здравословен живот, кърменето трябва да е поне година, като през това време храната на майката трябва да включва много сурови зеленчуци (зеленолистни особено) и плодове. Изключително ценни са бобовите, пълнозърнестите храни, булгур, просо, киноа, царевицата също. Животинските храни имат минимално количество полезни вещества. Млякото и млечните продукти съдържат минимум полезни вещества. Нула полза има от храните-боклуци – със захар и брашно, газираните напитки.

- Но киселото мляко е сред традиционните ни, възприемани като здравословни храни.

- В началото на 19-и век сме били най-дълголетната нация и киселото мляко е било един от факторите за това, но само един. В същото време нашите прадеди са били целодневно на чист въздух и с голямо физическо натоварване. И са нямали началник на главата и часовник на ръката. Лакто­бацилус булгарикус действително е много важен за чистотата на дебелото черво, отделя вещества, които убиват бактериите на гниене и ферментация. Но трябва да кажем, че повечето хора по селата са имали овце и кози. Тоест те не са консумирали мляко целогодишно, а само когато се доят тези животни. Кравите са били много по-малко. Така че не трябва да си мислим, че дедите ни са имали на трапезата си всеки ден мляко, сирене и кашкавал.  Изследвания сред милиони хора в цял свят показват, че колкото повече мляко и млечни продукти се консумират, толкова повече са т.нар. болести на цивилизацията – сърдечносъдови, диабет, затлъстяване, остеопороза. Затова аз не казвам да не се приемат мляко и млечни продукти, но нека да са в малки количества, по-рядко и да са качествени.

- Казвате ли на пациента, ако не може да му се помогне?

- Да, веднага. Независимо дали ще прави програмата вкъщи или в клиниката, още първата сутрин му правим кръвни тестове по 40 показатели, ехограф на всички коремни органи, ЕКГ, изследвания за процента мазнини, течности, твърди тъкани от общото тегло и ако се налага, правим допълнително ехокардиография, доплерсонография на шийните артерии, на артериите на мозъка, на крайниците, преглед на очните дъна, холтер да проследим сърдечната дейност, кръвното налягане. При много пациенти установяваме диабет, без те да знаят. Ако човек с хиперинсулинизъм направи две програми по 20 дни със захранване в рамките на 6 месеца, той може да се излекува и да не развие диабет. Винаги казвам на хората имат ли шанс с нашата програма. Има такива, които си тръгват разплакани, защото съм им казала, че не можем да помогнем. Тези, които сме излекували напълно от тежки болести, са най-мотивирани да спазват стриктно режима и имат най-добри резултати. При тези, които са колебливи, и резултатът е колеблив.

- Цената в клиниката е висока за редовия българин, това е една от атаките срещу Вас.

- Най-добрите резултати имат пациенти, които или изобщо не са били в клиниката, или са били за 5-10 дни. Идват на контролни прегледи. Просто човек трябва да е мотивиран да бъде здрав. И болестта му да е сред тези, на които можем да повлияем. Тези, които нямат воля, на които вкъщи обкръжението не е подкрепящо, за тях е по-лесно да бъдат в клиниката. Но аз се грижа еднакво и за тези, които са в клиниката, и за тези, които вкъщи правят програмата. Според мен говорят какви ли не глупости хора, които нямат воля да го направят, хора, които един ден в живота си не са пропуснали едно ядене и не си представят, че е възможно… По принцип лоши хора винаги се намират.

Не съм против лекарствата - и на мен се случва да предписвам - нито против операциите, нито против лекарите. Имаме толкова добри и достойни специалисти и хора и тяхното лечение има своето място. Не казвам: „зарежете всичко, идвайте, яжте ябълки и всичко ще се оправи”. Но има болести, които могат да се лекуват по този начин. И колко пари ще се спестят на здравната каса? Но как да им кажа на политиците? Те самите идват и се лекуват, знаят какво е. Но тъй като всичко е свързано с огромен бизнес – и неправилното хранене, и лечението… Някои плюят по нашите методи от простотия, други – съзнателно.

- Предавате ли опита си на млади медици?

- Аз лекувам много лекари, както и изпратени от тях пациенти и никога не отказвам – който иска, да дойде да се учи. Но той трябва да стои и да работи. Казват, че проблемите на нашето здравеопазване са спешната помощ, липсата на пари и заминаващите лекари. За мен проблемите са други – липса на профилактика на болестите и липса на превенция на здравето. Нито се учат децата какво не бива да ядат, нито родителите знаят, нито бабите и дядовците. И малките набиват солено, пържено, пият кола, енергийни напитки, ядат храни от бяло брашно и захар. Ако хората имат информация, че при диабет тип 2 може да се помогне без лекарства – с плодове, чай и мед поне веднъж в годината и после да внимават какво ядат... По същия начин с кръвното налягане. Но всичко е добре да се прави под лекарски контрол.

Не се обиждам, че ни наричат дебелариум, защото свалянето на килограми е част от лечението. Но ние лекуваме  и момичета с анорексия, идват с тегло 25 кг! Аз си знам как достигат 30 и после 50 кг. Много по-лесно мога да излекувам дебел човек, отколкото анорексията, която е психическа болест. Не се впечатлявам от злословия. Хората разбират, че от сърце искам да помогна на всеки – независимо дали е известна личност или някой възрастен човек от село.

- Резултат, който Ви радва особено?

- Имам страхотни резултати при болни от множествена склероза. Едно момиче, Керанка от Бургас, се излекува напълно – ядрено-магнитният резонанс показва, че няма никакви плаки. А беше пълно с плаки в главния мозък и в гръбначния мозък. И други пациенти имат добри резултати, но тя е първата напълно излекувана. Убедена съм, че като живеем по законите на природата, имаме здраве и радост в дните си.

 

Източник на снимките

Сподели във Facebook