Здраве

18 Март 2019

credoweb bg

Целта на СЗО беше да се елиминира морбили в Европа до 2015 г., но за съжаление, случаите дори се увеличават. Това заяви пред журналисти и здравни експерти д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България, цитиран от CredoWeb.

Редица фактори, които влияят върху вземане на решения дали да се ваксинира едно дете или не,

посочи експертът. Има случаи, в които лицата, които се грижат за децата, не знаят стойността на ваксините, или пък те попадат извън обхвата на имунизационните услуги, например в развиващите се страни. В Европа основната причина за пропуски в имунизацията е, че родителите не се доверяват на безопасността на ваксините.

Всичко за ваксините

Понякога майките приемат за чиста монета емоционално разказани истории в интернет или други медии, които обаче не почиват на никакви научни доказателства. В тях се набляга на евентуални рискове от поставянето на ваксина, но напълно се игнорира въпросът, че заразяването със заболяването, срещу което е ваксината, крие многократно по-големи и сериозни рискове, включително от смърт.

Причиняват ли ваксините аутизъм? Причиняват ли ваксините рак? Какъв е имунният отговор при ваксинация? - отговор на тези въпроси вижте тук >>>

Сподели във Facebook