Здраве

10 Септември 2013

3228

Животът днес

Д-р Стефка Тишкова: „Детските” инфекции това лято удрят по-тежко възрастните

Смятаните за типично „детски” летни вируси тази година тръшват по-тежко възрастните, казва пред Кредоуеб д-р Стефка Тишкова, общопрактикуващ лекар и специалист по вътрешни болести от Велико Търново. Тя е един от докторите, които ще отговарят на читателски въпроси във форума на credoweb.bg. Най-често виновници за летните неразположения са ентеро-, рота- или аденовируси. Източник на инфекцията са вече заболелите, но и здравите носители.

Вирусите се разпространяват лесно и бързо главно по въздушно-капков и контактно-битов път, най-често на места, където се събират много хора. Там личната хигиена се подценява и опасността е налице.

Ентеровирусите са най-различни. Те докарват т.нар. летен грип, който протича с висока температура, болки в мускулите, в корема, повръщане, зачервяване и болки в гърлото. Симптомите отшумяват до 5 дни.

Коксаки вирусите причиняват херпангината, позната на майките и децата с внезапно настъпила  висока температура, болки в гърлото и липса на апетит. По небните дъги и мекото небце се появяват червени надигнати петна, които преминават във везикули (мехурчета). Те бързо се пукат и на тяхното място се образуват афти. Те са много и предизвикват изразена болезненост при преглъщане на твърди, кисели и пикантни храни.

Стомашно-чревната форма се характеризира с висока температура, болки в корема, повръщане и умерено изразена диария (5-8 воднисти или кашави изхождания в денонощието). Респираторната форма протича с висока температура, мускулни болки, главоболие, хрема, кашлица, отпадналост и болки в гърлото и зад гръдната кост.

Аденовирусите се проявяват с кашлица, запушен нос, болки в гърлото, както и конюнктивит. Има обилна носна секреция, зачервено и болезнено гърло, появява се парене и сълзене в очите и фотофобия.

Ротавирусите са най-честите причинители на остри вирусни диарии. След кратък инкубационен период (най-често 1-3 дни ) се появява повишаване на температурата, болки в корема, многократни диарични изхождания до 10-15 пъти и повече в денонощие, придружени с многократни повръщания, което бързо довежда до дехидратация на организма.

При вирусна инфекция се прилага хранителна диета за най-малките, която ще облекчи стомаха и ще потисне повиците на повръщане и разстройство. При бебетата се продължава с кърменето, а ако са на изкуствена храна, се използва диетична. При по-големите деца режимът включва предимно обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб.

Не се дават плодове, както и погрешно смятаните за полезни в такива случаи - мляко, картофи и банани. Това хранене продължава, докато се възстанови дейността на стомашно-чревния тракт - обикновено за 3-4 дни. До връщане към нормален начин на хранене захранването е задължително. Прави се постепенно с въвеждане на попара, зеленчукова супа, картофено-морковено пюре, макарони със сирене.

Изключително важно е през целия период на боледуване да се приема много вода, за да се избегне обезводняването. Не се препоръчват сладки течности като натурални сокове, газирани напитки, подсладени млека. Това само ще влоши състоянието. На пазара вече има специалните разтвори за орална рехидратация.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 67