Д-р Васил Ангелов, уролог в МБАЛ „Централ Хоспитал“ – Пловдив

През летните месеци звездния си час изживяват инфекциите на пикочните пътища, като първо място заема циститът. Заболяването е често срещано – над 60-70% от хората  поне веднъж в живота си, а дори по 2-3 пъти са имали симптоми на остър цистит. По-засегнати от него са жените, което се обяснява с анатомичните особености на женската уретра, през която по-лесно проникват бактериалните причинители.

Високите температури, продължителното излагане на слънце, солената морска вода и намаленият прием на течности са съществени предпоставки за дехидратиране. 
Микроорганизмите - ешерихия коли и протеус, се възползват от тези условия, като предизвикват уроинфекции. Обикновено симптомите се изразяват в чести позиви за уриниране, които са толкова силни, че човек има чувството, че няма да стигне до тоалетната. Дори малко количество урина при възпалена лигавица предизвиква дискомфорт - парене и болка в пикочния канал или долу ниско в корема, над срамната кост. При някои от пациентите се появява и кръв в урината.

Най-често от уроинфекции страдат хората в млада и зряла възраст, най-вече жените, които водят активен полов живот. Но това не означава, че не се среща при малки деца и хора в напреднала възраст и дори при старци.

При младите мъже обикновено се появяват възпаления в пикочните канали и простатата. При тях циститните оплаквания са характерни в по-напреднала възраст, когато уголемената простата води до хронична задръжка на урината, което е предпоставка за възникване на уроинфекциите.

На фармацевтичния пазар има солиден брой лекарствени продукти, които съдържат червена боровинка и се препоръчват от фармацевти на пациенти с инфекции на пикочните пътища, посочи урологът. Според него не е редно някой да купува каквото и да било, преди да се е консултирал със специалист уролог или нефролог, който да е установил точните причини за инфекцията и да е назначил правилната терапия.

Ако не се проведе подходящо лечение, има риск заболяването да се превърне в хронично.

Особено голям е рискът при бъбречните възпаления, защото може да доведе до трайни увреждания на органа, а след време да изпрати пациента на хемодиализа.

Терапията на всяка инфекция в началото започва с антибиотик, който се комбинира с някаква хранителна добавка, като една от най-подходящите е „Урокомфорт“. Натуралният комбиниран препарат съдържа екстракт от червена американска боровинка, коприва и D-маноза и е предназначен за лечение и профилактика, както и за допълване на терапията при остри и хронични инфекции на пикочните пътища. Пие се два пъти по една капсула дневно в продължение на месец, като времето за прием може да се удължи до 3 месеца.

Главното действие на препарата е в отмиването на бактериите с ресничеста капсула, които се захващат за лигавицата на пикочния мехур. „Урокомфорт“ предотвратява захващането на бактериите, подпомага изхвърлянето им с урината и намалява симптомите.

Препаратът се препоръчва при остър или хроничен пиелонефрит, цистит, възпаление на пикочния мехур, на уретрата и простатната жлеза, както и при обостряне на хронични инфекции. Подходящ е при наличие на бактерии в урината, когато липсват оплаквания от страна на пациента.

Сподели във Facebook