Здраве

20 Февруари 2017

Животът днес

Нито в един медицински справочник не съществува понятието „простуда“. Независимо от това простудата ни преследва всяка зима. Освен това, когато навън температурите падат, се обострят повечето заболявания: при хипертониците скача кръвното налягане, при хипотониците – обратно. Влошава се състоянието на пациентите със сърдечна недостатъчност и аритмии; при много хора започват болки в ставите, появява се безсъние, главоболие. Апатията, упадъкът на силите, лошото настроение през зимните месеци стават постоянни спътници, които провокират здравето ни. Какво да се прави? Отговорът е прост – трябва да укрепваме имунитета си.

Имунитетът (от латински: immunis – „свободен“) е устойчивост на организма срещу физичните, химичните и биологичните вредни или потенциално вредни фактори на заобикалящата го среда. Той е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията. Основната цел на имунитета е да съхрани жизнените параметри на тялото независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа.

Затова, когато навън температурите ни напомнят, че пролетта още е далече, е необходимо да повишим защитата на организма си. А в такава ситуация е най-добре да се обърнем за помощ към природата. Тя винаги е била до нас и ни е предлагала безценните си блага, но често забравяме за нея.

Доскоро официалната медицина и многовековният опит, използващ за лечение народните рецепти, съществуваха сами за себе си. В последните години обаче определено се констатира сближаване. Медиците осъзнаха, че природните лечебни средства са идеално допълнение към медикаментите, а понякога могат да бъдат много ефективни и самостоятелно.

На Земята не съществува народ, който да не е използвал за справяне с един или друг здравословен проблем живата сила на природата. „Лекарят има три оръжия: словото, растението и ножа“, е казвал още древният лечител Авицена.

Особено когато става въпрос за повишаване на имунитета, даровете на природата винаги трябва да са ни подръка. Да не забравяме, че съвременните хора са в изключително неприятна ситуация – защитните сили на организма им са подложени на изпитание и от постиженията на химията, които масово навлизат в бита им. Затова всеки е длъжен да се погрижи за имунитета си, но първо да напомним какви са признаците, че в него са се появили пробойни:

  • Започвате по-бързо да се уморявате, усещате слабост, вялост, разбитост.
  • Нощният сън не ви освежава, а на сутринта не чувствате бодрост.
  • С усилие се докопвате до почивните дни, а само месец след отпуската състоянието ви е такова, като че ли не сте почивали изобщо.
  • Започвате по-често да страдате от респираторни инфекции – над 3-4 пъти в годината.
  • Когато вашето заболяване според лекаря се окаже хронично или рецидивиращо.
  • Появяват се алергични, автоимунни или онкологични заболявания.

По принцип продуктите, които укрепват имунитета, се пресни, органични, чисти и пълнозърнести, лесно се преработват в стомашно-чревния тракт. Хранителните продукти, които трудно се преработват в стомаха, трябва да се избягват. Промишлено обработените продукти, натъпкани с Е-та, консервираните храни, прекалено пикантните блюда предизвикват не само имунитета ви, но здравето на целия ви организъм. Ако вече сте се простудили, изключете от менюто си сладките изкушения.

Но начинът на живот също оказва влияние върху имунитета. Късното лягане, нередовното и хаотично хранене, стресът, умората, дневният сън също могат да ви причинят проблеми. Затова, ако поддържате нормален ритъм на живот, ще поддържате и висок имунитет.

Според Аюрведа придържайте се към балансирана диета, живейте здравословно, приемайте добавки на растителна основа и не само ще постигнете необходимото равновесие, а и ще стабилизирате имунитета си на ниво, което ще ви позволи да се справите с несгодите на сезона.

Сподели във Facebook