Здраве

13 Януари 2010

2223

Животът днес

Да задържим лекарите в България

 С д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, разговаря Петър Галев

- Д-р Райчинов, кой е водещият проблем в нашата здравна система?
- Забавената реформа през последните осем години. Започна се нещо, което след това се забави и практически спря. А резултата от това го усещаме всички – и пациентите, и лекарите. Затова сега трябва с ускорени темпове, но обмислено и логично да се въведат работещи модели в българското здравеопазване.

- Имате ли активен диалог с новото ръководство на здравното министерство, все пак д-р Нанев беше избран за министър като ръководител на БЛС?
- Имаме постоянни разговори и с министерството, и със Здравната комисия в Народното събрание. Работим като екип, което е решаващо, за да създадем съвременна законодателна основа, защото от нея тръгва модерното здравеопазване.

- Дълги години в България нямаше актуален национален рамков договор в здравеопазването. Сега ще подпишете ли документ, който да удовлетворява и пациентите, и медиците?
- Вярвам, че ще подпишем рамков договор. Но той едва ли ще задоволи всички нужди. След като видях бюджета, който ще има НЗОК за 2010 г., не мога да съм оптимист, че всчки ще останат доволни.

- Какво ви притеснява в бюджета на касата?
- Това, което се предвижда като ръст за следващата година, е твърде малко! Средствата за лекарства са увеличени с 33 на сто, за болнична помощ – със 7 процента, а всички останали дейности остават без увеличение. Излиза, че парите за лекарства ще са повече от всички средства, предвидени за доболнична помощ, медико-диагностични дейности и дентална помощ. Това не е нормално съотношение. Не ме разбирайте погрешно – не съм против това да има много пари за медикаменти. Но те трябва да бъдат съобразени с общите финансови възможности на системата.

- Това се получи, защото Комисията по позитивния лекарствен списък вкара от 1 септември нови медикаменти въпреки заявленията на НЗОК, че парите за лекарства са ограничени.
- Това е една от грешките, допуснати в предишния период. Не може хора, които нямат никакво отношение към бюджета, да определят какви и колко медикаменти да бъдат предоставени на пациентите. Най-добре е позитивният списък да се върне към НЗОК. Защото там са наясно с отпуснатите пари и така могат да носят и отговорност. А в момента този, който държи парите, не може да определя какво да плаща за лекарства.

- Най-много хора изразяват недоволство от ограничения брой на направленията за преглед при специалист и за изследвания. Как може да се преодолее този проблем?
- Истината е, че по света няма система без регулация. Никъде не се допуска безлимитно използване на здравните ресурси. Но със сигурност има начин системата да се преструктурира така, че тези, които действително имат нужда от специалист и изследвания, да получат своевременен достъп. Ние ще излезем с конкретни предложения в тази посока.

- Как ще се справи страната ни със задълбочаващия се недостиг на лекари?
- Причините за тази ситуация са многостранни – недостатъчно заплащане, тромава система за специализации, липса на мотив младите лекари да специализират в определени области. Първото, което трябва да се направи, е стройна и ясна система за следдипломна квалификация и получаване на специалност. Така ще можем да задържим повече млади лекари на работа в страната ни.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 87