Хората, които пушат рядко и са убедени, че това е безвредно, се заблуждават. В статия, публикувана в медицинското списание  BMJ, се твърди, че дори една цигара повишава риска от инфаркт един път и половина, а от инсулт – с една трета.

Специалисти от Института по ракови заболявания в Лондон провели експеримент с участието на 141 доброволци на средна възраст. Оказало се, че изпушването на 20 цигари на ден води средно до 7 сърдечни пристъпа на 100 души. Рязкото намаляване на никотиновата доза до 1 цигара на ден също не подобрява особено ситуацията – инфаркт сполетява трима от 100 души.

Според експертите ракът съвсем не е най-големият враг на пушачите. На първо място е опасността от сърдечносъдови проблеми, защото те са причина за смърт при 48% от подвластните на вредния навик.

„Пушачите намаляват броя на цигарите, мислейки си, че всичко е наред. И това наистина е така, що се отнася до рака. Но при сърдечносъдовите заболявания, които е много вероятно да получат, това не работи.“, твърдят учените.



 

 

Сподели във Facebook