Според специалистите снижаването на емоционалния фон съвсем не е единственият признак на депресията. Лошото настроение може да бъде само сигнал, но за депресията са характерни и соматични (телесни) реакции.

Сред тях могат да бъдат:

1. Нарушения на съня

При депресия се променя характерът на съня. Не става въпрос само за безсъние, но и прекалена сънливост. Сън, по-дълъг от 8-9 часа в денонощие в продължение на повече от 5-6 дни, това е повод за изостряне на вниманието.

2. Намаляване на апетита

С ядене се потиска най-често лошото настроение. За депресията е характерно влошаване на апетита до пълен отказ от храна. При това депресията обикновено е съпроводена с нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, най-често става въпрос за запек.

3. Вялост и умора

Човек, страдащ от депресия, може да се разпознае по неговата вялост, затормозеност, безразличие. Той се оплаква от непрекъсната умора, болки и дискомфорт в областта на сърцето, стомаха, мускулите, ставите и т.н.

4. Апатия

Да развълнувате или дори да размърдате пациент, страдащ от депресия, е невъзможно. Той губи интерес към всичко, което по-рано го е радвало или му е доставяло удоволствие. Да бъде изведен от безразличието не помагат нито горещите новини, нито приятелите, нито крупни печалби или каквото и да било друго от околния свят. Призивите да се вземе в ръце или да се захване с нещо не работят.

5. Перманентност на състоянието

След тежки емоционални сътресения (загуба на близък човек, предателство или оставане без работа) периодът на пониженото настроение може да продължи доста дълго. Но след 10-14 дни организмът идва на себе си и започва да търси положителни емоции. Ако човек продължава да страда след този срок, необходима му е помощ.

Днес депресията трайно държи второто място по честота на разпространение сред всички заболявания. Според прогнозите на Световната здравна организация през 2020 г. депресията ще заеме първото място в песимистичния рейтинг.

За съжаление, депресията при всеки човек има различни особености, затова и диагностицирането ѝ понякога е трудно. За някои хора състоянията на униние, безизходност, тъга са необичайни, но за други са едва ли не норма. Депресията е заболяване, с което пациентът в повечето случаи не може да се справи сам, а при липса на специализирана помощ често се стига до тежки последици.

Другото неприятно е, че от депресия никой не е застрахован, но най-предразположени са хората, които са тревожни, мнителни, раними, подложени на хроничен стрес. Съществува и една доста рядка ендогенна форма на депресия, причина за която се явяват не външни обстоятелства, а нарушения в обмяната на биологично активни вещества, отговарящи за регулацията на настроенията в мозъка на хората. Пациентите с ендогенна депресия се отличават с колебания в настроението в течение на денонощието – те стават винаги с левия крак, а вечерта настроението им се влошава още повече. Лечението в тези случаи е медикаментозно.

Какво е правилното поведение

  • От депресия може да ви защити психохигиената. Според специалистите, за да се почувствате щастливи, достатъчно е да промените начина си на мислене. Здравето на мозъка зависи не само от начина на живот, но и от мисленето. Направете по-комфортно пространството около себе си. Когато човек гледа нещо красиво, в мозъка му се отделят ендорфини – вещества, които потискат депресията, тревогата, душевната болка, дори нормализират работата на стомашно-чревния тракт.
  • Помнете, че доброто настроение е заразно. За хората е типично да настройват на своята вълна тези, които са около тях, затова е важно да се общува с приятели и близки, които имат позитивно отношение към живота. Ако в обкръжението на човек преобладават доброжелателни, щастливи и усмихнати хора, то тяхното светоусещане ще се предаде и на другите.
  • Спортувайте. При хората, които отделят време за физически упражнения, депресията се среща 5 пъти по-рядко. Спортът усилва синтеза на хормона на щастието – ендорфин, който предизвиква еуфория и усещане за пълнота в живота. Половинчасови интензивни физически упражнения повишават концентрацията на ендорфин 5-7 пъти.
  • Колкото може по-малко време прекарвайте пред телевизора. В наше време той се превърна в източник на допълнителен стрес.
  • Недейте да вярвате, че лошото настроение може да се оправи с един шоколад или парче торта. Действието на бързите въглехидрати изчезва след два часа и еуфорията се заменя с чувство на потиснатост и разочарование.
  • Увеличете употребата на сезонни зеленчуци и плодове, зърнени култури, леща и бобови храни. Тези продукти са колкото полезни за стомашно-чревния тракт, толкова и за нервната система. Те по естествен път повишават концентрацията на хормона на радостта – серотонин, в кръвта. 
Сподели във Facebook