„Известно е, че „лошият LDL-холестерол“ повишава риска от сърдечносъдови заболявания, защото прилепва към вътрешните стени на артериите и става част от атеросклеротичните плаки. За този проблем напомниха специалистите от NHS - Националната служба по здравеопазване на Великобритания. Те съветват хората да понижат нивото на LDL-холестерола си с лесни корекции в начина си на хранене.

На първо място учените препоръчват фасулът и другите бобови култури. Ако хората заменят с тях рафинираните зърнени продукти и преработеното месо, високото ниво на холестерола може да бъде понижено. Причината е във фибрите, минералите и белтъчините, с които са наситени бобовите продукти.

Специалистите предлагат да се употребява авокадо като здравословна алтернатива на маслото. Авокадото е богато на мононенаситени мастни киселини и фибри, благодарение на които количеството на „лошия“ холестерол трайно намалява дори при наличието на наднормено тегло или затлъстяване, съобщиха от NHS.

Ядките, подобно на авокадото, също съдържат мононенаситени мастни киселини и омега-3, които гарантират добро състояние на сърдечносъдовата система, напомнят учените. Ядките зареждат организма с L-аргинин – аминокиселина, която подобрява механизма на регулиране на кръвното налягане и съдържанието на холестерол. Те са наситени и с фитостероли – растителни съединения, блокиращи усвояването на холестерола в организма.

Сподели във Facebook