Добрите бактерии и смяната на хранителния режим

Д-р Галина Тишева, общопрактикуващ лекар, Плевен

Важно е хората да знаят какво представляват пробиотиците и пребиотиците. Пробиотичните бактерии са живи микроорганизми, които имат много положително въздействие върху човешкия организъм. След като се поселят върху лигавицата на червата, те произвеждат жизненоважни ензими и биопродукти, които имат профилактично действие и стимулират имунната система. Пробиотичните продукти се използват при лечение на диарии, свързани с даването на антибиотици по-продължително време, както и при храносмилателни разстройства, при функционални заболявания на гастроинтестиналния тракт - като болки в корема и диария, които не са рядкост точно сега, при промяна на времето и по-рязката смяна на хранителния режим. Например бързото включване на повече салати води често точно до тези функционални смущения.

Пробиотиците са подходящи и при храносмилателните разстройства от стресов характер, при пътуване, при приема на токсични вещества. Много важно е използването на пробиотици при медикаментозното отстраняване на смятания за причинител на язвата на стомаха хеликобактер пилори. С добавянето на пробиотика към лечебния курс отстраняването на бактерията става по-бързо, ускорява се и зарастването на самата язва и възстановяването на лигавицата. Съществено е мястото на пробиотиците при лечението и профилактиката на диария вследствие на химио- и лъчетерапия. Известно е колко са агресивни те като фактори.

Пробиотиците подпомагат предпазването на храносмилателния тракт от вредните странични действия на химиотерапевтиците, както и при лъчетерапията. Каква е разликата между пребиотик и пробиотик? Пребиотиците всъщност са една несмилаема субстанция нискомолекулни олигозахариди, които осигуряват жизнената, хранителната среда за пробиотичните бактерии. Така че най-доброто е да се комбинират пребиотик и пробиотик, за да може още да се засили положителният ефект на пробиотика.

Много е важно лактобацилите, съдържащи се в пробиотика, да успеят да достигнат до тънките черва, защото, преминавайки през храносмилателния тракт, те могат да бъдат унищожени в киселата му среда. Тук роля има начинът, по който е произведен пробиотичният продукт. При избора му в аптеката е добре да се вземе мнението на лекаря, но хората трябва и сами да се интересуват, да се информират за качествата и свойствата на различи пробиотични препарати.

Като общопрактикуващ лекар аз препоръчвам пробиотик от най-ранна възраст, тъй като още със самото въвеждане на нови храни при децата пробиотикът има много благотворно действие. Освен че предпазват от развитие на алергии, пробиотиците повишават имунитета на бързо растящия организъм, помагат срещу коликите в кърмаческата възраст. Ефектът е наистина добър. Пробиотик изписвам и задължително при лечение с антибиотик, като специалната препоръка е приемът да не става едновременно и пробиотичният продукт да се взима поне още седмица след края на антибиотичния курс.

Мога да кажа, че Лакто 4 VIP, който е сравнително отскоро на пазара, е произведен по нова технология и специалната формула протектира пробиотика, запазвайки неговата жизненост. Така лактобацилите успяват да преминат през храносмилателния тракт, да оцелеят в киселата среда и 2 милиарда живи организми достигат до тънките черва, където изпълняват функциите си. Специалната обработка на капсулата позволява препаратът да се добави в храната на малкото дете, без лактобацилите да загубят свойствата си. Лакто 4 VIP e подходящ за всички възрасти, може да се приема и при бременност и кърмене.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94