Здраве

26 Октомври 2021

Животът днес

Ракът е втората по значимост причина за смърт по света. През 2020 г. от онкологични заболявания са починали около 10 милиона души. Учените обаче са категорични, че физическата активност е важна част от борбата с рака.

Американски специалисти са анализирали 100 изследвания и са установили, че пациентите, които остават физически активни след поставяне на диагнозата, по-лесно понасят проявите на заболяването, при тях по-рядко се появяват рецидиви и смъртността е по-ниска в сравнение с хората, които избягват упражненията. Учените свързват положителните ефекти с действието на различни биологично активни вещества, които се изработват при натоварване.

Известно е, че един от десет пациенти, лекуващи се от рак, умира от сърдечносъдови заболявания. Изследвания са доказали, че упражненията могат да намалят и този риск.

Какви са полезните ефекти от физическата активност при онкологични заболявания:

* Помагат на организма и на мозъка да работят по-добре.

* Намаляват умората.

* Облекчават тревожността и депресията.

* Подобряват съня.

* Помагат на пациентите да се справят с рутинните дейности.

* Увеличават силата на мускулите, укрепват костите, помагат да се запази подвижността.

* Укрепват имунитета.

* Подобряват апетита.

* Помагат да се поддържа здравословно тегло.

* При някои видове рак се понижава рискът от рецидиви.

* Подобряват качеството на живот.

* Облекчават страничните ефекти от лечението.

При физически най-активните жени с рак на гърдата рискът от смърт е по-нисък с 42%. А упражненията при рак на дебелото черво намаляват опасността от смърт с 38%, при рак на простатата – с 45%.

Сподели във Facebook