Здраве

19 Февруари 2020

Животът днес

При жените, които са пострадали от домашно насилие, чувствително е увеличена опасността от ранна смърт, както и от появата на диабет и сърдечносъдови заболявания. Това сочат резултатите от наскоро проведено изследване, публикувани в JournaloftheAmericanHeartAssociation.

Според учените от Великобритания домашното насилие може да включва физически, психически, сексуален, финансов и емоционален тормоз и се превръща в много разпространено явление. Според статистиката от него страда всяка трета жена на планетата.

Авторите на последното проучване ползвали данни от британски общопрактикуващи лекари за периода от 1995 до 2017 г., като изследването обхванало 18547 жени, подложени на домашно насилие. Специалистите сравнили тяхната заболеваемост и смъртност с аналогичните показатели на жени, което не са се сблъсквали с този сериозен проблем. Оказало се, че при жените, подложени на домашно насилие рискът от сърдечносъдови заболявания е по-висок с 31%, от диабет тип 2 с цели 51%, а от ранна смърт – с 44%. Според учените тези данни може би са занижени, защото в изследването са участвали сравнително млади жени.

Специалистите не са категорични каква точно е причината за връзката между домашното насилие и тези заболявания, но смятат, че в основата е острият и хроничен стрес.  

 

Сподели във Facebook