Здраве

24 Февруари 2014

2867

Животът днес

Дребни наглед навици трупат килограми

Всеки е чувал оправданието „не ям, а пълнея”. Истината е, че при много малко хора обмяната на веществата и хормоналният баланс са така увредени, че разбухват тялото без ексцесивен калориен внос. В останалите случаи закръглянето се дължи на неправилно, лошо и неритмично хранене. Възможно е самият потърпевш да не забелязва какво и как похапва и да не си дава сметка колко калории поема „между другото”. Затова е най-добре, преди да поднесете между основните хранения към устата си каквото и да е освен вода или билков чай без захар, да броите до 10 и да се замислите. Може да се окаже, че междинните хапвания всъщност се равняват или са дори по-енергизиращи от закуската, обяда и вечерята, взети заедно.

Ето кои са най-честите грешки в диетата, водещи не само до повишаване на теглото, но и до риск от влошаване на здравето – висок холестерол, нарушен глюкозен толеранс (преддиабет), хипертония, проблеми със ставите:

1.Лишаване от закуската:

За съжаление това е масова практика дори при младежи. Ако има хранене, което е от изключителна важност и за енергийния баланс, и за доброто функциониране на храносмилателната и ендокринната система, това е сутрешният прием на храна. От обилна закуска никой не е напълнял, нито се е разболял. Напротив, кафе и цигара на гладно гарантират най-малкото гастрит, лошо настроение и недобра работоспособност. Приказките от типа „не мога да закусвам” са нещо като автопсихотравма. Всеки може и трябва да закусва. Няма по-добра гаранция за правилна настройка на организма.

2.Междинни похапвания:

Напълно естествено е който не е ял сутринта, след това да се почерпи с бонбон от колежката, да вземе солетка, да си хапне бисквитка и ядки, да си пийне сокче от картонена кутийка. Така всъщност приема доста калории, но основно от концентрирани въглехидратни продукти, пълни с всичко друго, но не и с полезни вещества. След това на човек не му се обядва като хората, следобед похапването между другото продължава и така порочният кръг се затваря.

3.Единствено основно хранене вечер:

Това се случва при много хора, които нямат време през деня да се хранят нормално. За мнозина оправданието е реално с изключение на пропускането на закуската. Всеки може да стане 15 минути по-рано и да се нахрани сутрин. При обилна вечеря не само се натоварва излишно целият храносмилателен тракт, но страда и нормалният сън. Тялото извършва усилена дейност по преработката и усвояването на многобройните ястия и естествено голяма част от калориите се натрупват под формата на мастна тъкан, защото през нощта организмът няма нужда от толкова енергия.

4.Нощни хранения:

Обикновено непреодолимото желание да хапнеш нещо сладко при събуждане през нощта е свързано със стрес и психологически проблеми. Изяждането на 1 шоколад, на голямо парче сладкиш или нещо друго калорично води до успокоение в момента, но на другия ден следват самообвинения, заричане, че това няма да се повтори,

 и съответно – нов епизод през следващата нощ. Всеки е наясно, че удвояването на калориите чрез концентрирани храни се заплаща под формата на дебел мастен „юрган”, най-често около кръста. Проблемът не е само естетически. Отдавна учените установиха, че мастната тъкан всъщност е хормонална и участва сериозно в много жизнени процеси. В конкретния случай – във вреда на здравето.

5.Неусетен прием на прости захари

Има хора, които наистина не прекаляват с храненето, но постоянно пият някакви напитки – кока-кола, чай и кафе със захар, подсладени плодови сокове. Ако се изчисли колко грама захароза се приемат по този начин, ще се окаже доста стресиращо. Все едно да вземете супена лъжица и буркан със захар и да го изядете. Проблемът е, че течностите изглеждат някак безобидни и ненатоварващи, но това важи само за водата и напитките без захар. Всичко останало са допълнителни калории, включително и в алкохола. (ЖД) 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 89