Държавата сама спъва достъпните лекарства

Подготвяно увеличение на таксите, които фармацевтичните компании плащат на държавата, мудната работа на Изпълнителната агенция по лекарствата и предстоящото трансформиране на Националния съвет по цени и реимбурсиране в комисия могат да нарушат сериозно достъпа на българските пациенти до ефективни лекарства на ниски цени. Това стана ясно от изявленията на ръководителите на Българската генерична фармацевтична организация по време на пресконференция в София.

Предвиденото повишаване на някои административни такси, свързани с поддържането на регистрацията на лекарствата, може да доведе до оттегляне на медикаменти от българския пазар. Това са най-често препарати на възможно най-ниската цена, но със същото действие както скъпите им аналози. Средната цена на една опаковка от генеричните лекарства в България е между 3 и 4 лева и с тях се лекува огромното мнозинство от българските пациенти. Благодарение на тези лекарства през последните 5 години средната цена за ден лечение се е понижила с 23%.

В същото време достъпът до лечение се е повишил с 80 на сто за седемте основни групи заболявания: хипертония, диабет, висок холестерол, депресии, психози, епилепсия, стомашни язви. Ако правителството повиши таксите до 400% в някои от случаите, каквито намерения вече са заявени, за компаниите няма да бъде възможно да продължат предлагането на редица медикаменти. Освен това има опасност от свиване на бизнеса и съкращаване на работни места.
Другият проблем е бавното включване на нови генерични лекарства в позитивната листа, което е в ущърб на пациентите и лишава държавата от възможността да икономисва средства от публичните бюджети за здравеопазване.

Според доклад на Световната банка фармацевтичната индустрия има структуроопределяща роля за България. Производителите на генерични лекарства у нас осигуряват над 15 000 работни места, което е 10 на сто от генеричната индустрия в целия Европейски съюз. Европа спестява над 35 млрд. евро за здраве всяка година, като води прогенерична лекарствена политика, чрез която осигурява широк достъп до ефективни медикаменти.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94