Здраве

19 Февруари 2013

1741

Животът днес

Електронизацията е цел на родното здравеопазване

Здравната стратегия на България предвижда разработването на национална здравноинформационна мрежа, която да е съвместима със съществуващите електронни системи в здравеопазването при висока степен на сигурност на данните. Според министъра на здравеопазването Десислава Атанасова голямото предимство на електронното здравеопазване е възможността здравният сектор да бъде ориентиран и фокусиран към нуждите на отделния пациент. С това ще се постигне прозрачност при оказването на здравни услуги и превенция на корупционните практики.

Фокусът в усилията на здравното министерство е успешното реализиране на проект „БАЗИС – база за здравноинформационна система“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с бюджет близо 10 млн. лв. „Глобалната цел на този дългоочакван ключов проект е подобряване на здравните услуги чрез прилагане на иновативни технологии за оптимизиране на ефикасността на процесите в системата на здравеопазването“, каза министър Атанасова по време на национална конференция, посветена на новите технологии в здравния сектор.

На практика интегрираната информационна система ще обменя данни между всички доставчици на здравни услуги, независимо дали имат или не сключени договори с НЗОК. Със създаването и внедряването на системата ще бъдат включени всички налични бази данни, номенклатури и класификации. По този начин  институциите в системата ще имат подробна автентична картина за здравния статус на населението и на тази база ще планират насоките на здравната политика в средносрочен и дългосрочен план.

Предимство е и възможността за проследяване на отчетността на доставчиците на здравни услуги, от една страна, а от друга - улесняване достъпа на гражданите до тези услуги, тъй като няма да е необходимо те да носят документи на хартиен носител.

Предвижда се всеки пациент да има електронна здравна карта с важни данни - кръвна група, алергии, съгласие за донорство и др. Въвеждането на здравните данни в пациентската карта за електронна идентичност се очаква да стане, след като бъде изградена интегрираната информационната система БАЗИС, по която е заложен срок за изпълнение 6 месеца. (ЖД)
 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 41