Здраве

13 Февруари 2013

1340

Животът днес

Eвропа налага по-достъпни лекарства

Депутатите в Европейския парламент гласуваха проект за законодателни решения, според който пациентите трябва да имат по-бърз достъп до по-евтини генерични лекарства. Правилата поставят пред властите нови срокове и изисквания за прозрачност при определянето на цените и възстановяването на разходите за медикаменти.

"Недопустимо е забавянията в определянето на цените и възстановяването на разходите да отнемат понякога по над 700 дни. Убедена съм, че наличието на справедливи практики на нашия фармацевтичен пазар би облагодетелствало пациентите и националните здравни системи", заяви евродепутатката Антония Първанова, която е докладчик по темата в Европейския парламент. Нейният доклад бе приет с 559 гласа „за“, 54 „против“ и 72 „въздържал се“. След гласуването ще започнат преговори за споразумение с европейските министри.

Депутатите предлагат 60 дневен лимит за определянето на цените и възстановяването на разходите за генериците с цел да се ускори достъпът до тях и да се спестят средства за пациентите и социалните осигурителни системи. За решенията, засягащи нови медикаменти, ще остане сегашният краен срок от 180 дни.
Според Европейската комисия генеричните лекарства са средно с 40 процента по-евтини от оригиналните фармацевтични (референтни) продукти след 2 години на пазара. Изследване показва, че компаниите използват различни средства, за да удължат периода на изключителни права за дистрибуция на техните продукти без конкуренция от страната на генериците.

Новите правила ще изискват от властите в страните - членки на ЕС, да оповестяват публично имената на експертите, които взимат решения в областта на достъпа до лекарства, и членовете на комисии, както и техните декларации за интереси, с цел да се осигури прозрачност и почтеност в процеса на взимане на решения. Освен това те трябва да бъдат задължени да публикуват списъка с медикаменти, които се покриват от техните здравноосигурителни системи, и цените им поне веднъж годишно.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 40