Здраве

27 Февруари 2019

Животът днес

Емоционалните разстройства станаха толкова разпространено явление, че учените сериозно се разтревожиха. И с основание. Според статистиката над 330 милиона души по света страдат от депресия. А психолози твърдят, че след 20 години тя ще бъде на второ място след сърдечносъдовите заболявания.

Какви са симптомите

  • Нарушения в съня.
  • Промяна в апетита.
  • Чувство на отчаяност, безизходица, тъга.
  • Затвореност.
  • Разсеяност.
  • Неоснователни оплаквания от здравето.

Депресията не може да се пребори със силата на волята, болният не е в състояние да контролира изключително неприятните си, но натрапчиви мисли, защото заболяването е свързано с нарушения в химическото равновесие на мозъка.

Езикът на депресията

В научното списание Clinical Psychological Science бяха публикувани много интересни резултати от изследване, посветено на езика на депресията. Учени открили връзка между психическото състояние на човека и думите, които най-често използва.

Изследването продължило 20 години, като психолозите изучавали текстовете, написани от различни хора. Благодарение на съвременния компютърен анализ за кратко време били обработени хиляди текстове. Така психолозите открили характерни думи-маркери в езика на хората със симптоми на депресия.

Резултатите от изследването потвърдили догадката на медиците, че хора с депресия често в разговорите употребяват прилагателни, описващи негативни емоции. В речта им присъстват думи като „самота“, „тъжен“, „нещастен“ и др. Хората с това заболяване много по-често от другите говорели с местоимения от първо лице и много по-рядко от второ и трето лице. Това означава, че пациентите с устойчиви признаци на депресия са съсредоточени върху себе си и дистанцирани от околните.

След като анализирали начина на общуване на 6500 души, учените установили, че хората с диагноза депресия са склонни към категорични изказвания и използват думи като „напълно“, „винаги“, „никога“… А това доказва, че пациентите с депресия виждат света в черно-бели цветове, което определя и маниера им на общуване.

За съжаление тези хора ще трябва дълго и упорито да се борят със заболяването си. Ако околните обаче са запознати с езика на депресията, ще могат много по-рано да забележат симптомите и да помогнат на близкия си. Отдавна се знае, че навременната диагностика е залог за успешна битка с всяко заболяване.

Сподели във Facebook