Предприетите от много страни мерки за борба с разпространението на COVID-19 мога да доведат до понижаване на физическата активност. Спортните зали и фитнесите са затворени, социалните контакти силно ограничени, а опасността от обездвижване на хората под карантина е много голяма. А именно в този момент физическата активност е изключително необходима. Известно е, че тя повишава защитните сили на организма. Изследвания са доказали, че удължаването само с един час на времето, през което хората седят, нанася щети върху имунитета. А е установено, че обездвижването води до сърдечносъдови заболявания и диабет, което увеличава риска от смърт при COVID-19.

Учени от Лондон споделиха на страниците на престижното издание The BMJ защо според тях физическата активност е много важна при карантина. Специалистите напомнят, че хората от рисковите групи ( пациентите с хипертония, хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания и диабет) трябва да укрепват защитните си сили, за да намалят опасността от тежко протичане на инфекцията.

С помощта на редовни упражнения с умерена интензивност състоянието на сърдечносъдовата система може да се подобри за четири седмици, съобщават учените. Затова според тях упражненията вкъщи трябва да станат задължителна част от времето, прекарано в изолация.  Всяка активност е полезна, дори ходенето.

Сподели във Facebook