Доц. д-р Красимира Казалъкова е началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Завършила е МУ - София, има над 25 г. професионален опит и над 20 публикации в български и чужди списания. Редовно участва в международни форуми, симпозиуми и конгреси. Член на българската Асоциация по физикална и рехабилитационна медицина за болнична помощ. Дисертацията ѝ е посветена на ролята на физиотерапията при инконтиненция.

- Доц. Казалъкова, на какво се дължи тази епидемия от болки в гърба и кръста, засягаща и млади, и стари?

- Като главна масова причина бих посочила липсата на двигателна култура, нямаме хигиена на движенията. Мнозина се увреждат от начина на седене пред компютъра и на бюрото през деня. Тук не говорим за някакво силно физическо натоварване, а напротив - за неправилна стойка, лош избор на столове и височина на работния плот, престой с часове в статични пози с привит гръбнак и сгънати лакти. А по отношение на дома - много е важно на какво легло спи всеки човек. Впечатлението ми е, че повечето хора не обръщат внимание на тези неща, докато не започнат да страдат от болки, схващания и изтръпвания.

- Традиционно се смяташе, че болките в опорно-двигателния апарат са основно в напредналата възраст…

- В „Пирогов“ от години провеждаме профилактични прегледи за сколиоза при малки деца и младежи – от 7- до 18-годишна възраст. Всички знаем как още от първи клас децата тръгват с едни тежки раници, после вниманието им е ангажирано основно със статични занимания – електронни игри, телефони и компютри. Отделно от това часовете по физкултура определено са недостатъчни. И след това родителите се учудват, че ние откриваме често най-малко втора степен изкривяване на гръбнака. При възрастните хора водещи са дегенеративните промени – остеоартроза и остеохондроза. Но и при млади хора установяваме ошипяване, всичко е много индивидуално и зависи както от наследствени фактори, така и от професията и двигателните навици, изобщо от начина на живот.

- Къде е мярката във физическото натоварване, някои са обездвижени, но има хора, които претоварват тялото си с упражнения?

- Умереността във всяка дейност е изключително важна! Професионалните спортисти след края на активната им дейност са изключително засегнати от проблеми с опорно-двигателния апарат. Затова препоръчвам редовни, но умерени натоварвания, съобразени с конституцията на човека, общото му състояние. Плуването например е една прекрасна възможност за активно движение.

- Какъв е алгоритъмът при болки в гърба и други части на тялото да се установи реалната причина и да се предприемат адекватни мерки?

- На първо място е диагностиката – преглед при лекар, ако се налага, рентгенова снимка, а в някои случаи и други образни изследвания. След установяване на конкретния проблем започваме медикаментозна терапия (системна и локална) и физикална терапия. При някои пациенти се налагат операции, след които отново е много важна ролята на рехабилитацията и физиотерапията. Колкото по-рано започнат те, толкова по-добри резултати се постигат. Радвам се, че колегите ми хирурзи и ортопеди в „Пирогов“ винаги навреме насочват към нас пациентите, след като са провели първоначалното активно лечение.

- Известно е, че най-често при болки в гърба и ставите се използват нестероидни противовъзпалителни лекарства, но могат ли те да се взимат дълго време?

- Конкретните лечебни схеми са отговорност на лекуващия лекар. Но целта ни определено не е да оправим един проблем, например болка в кръста, а да предизвикаме друг, например в стомаха. Нестероидните противовъзпалителни имат своето място в нашата област и като перорални, и като локални форми. През устата не трябва да се приемат по-дълго от 7 до 10 дни. Алтернативата е локалното приложение не само на нестероидни средства, но и на други масла, кремове и гелове. Разбира се, че си имаме и предпочитани средства, в чиито свойства сме се убедили в практиката. Такова е например олиото „Оксипейн“.

- Кога го прилагате?

- В много случаи. То спокойно може да се прилага от пациентите и в домашна обстановка, но при нас имаме чудесни резултати, включително при големите стави – тазобедрена, колянна, лакетна. Много добри са поносимостта и ефектът при локално приложение върху гръбначния стълб. Това олио прониква в тъканите в дълбочина и създава депо на мястото на приложение. При нас го правим задължително с ултразвук, с фонофореза локално на засегнатото място. Но може и просто да се втрива нормално в областите на шията, гърба, кръста и ставите.

- Освен пациентите, които са лекувани в „Пирогов“, могат ли при вас да идват и външни болни за физиотерапия?

- Разбира се, имаме сключен договор с Медицинския център на болницата и приемаме и амбулаторни, т.е. приходящи пациенти – както с направление от НЗОК, така и платено. Първоначално пациентът се преглежда от лекар, който му назначава съответните процедури, след което се изготвя график на посещенията.

- С каква апаратура разполагате за физиотерапия?

- В момента имаме най-съвременната апаратура в България! Кандидатствахме в „Българската Коледа“ и имаме уникална апаратура за деца, при това е мобилна и можем да отиваме до леглото на болния. А за възрастните пациенти имаме много богата и високотехнологична апаратура, голяма част от нея дарена, с която постигаме отлични резултати. Първоначално фирмите, например BTL, ни предоставят апарати, за да направим с тях клинични изпитвания в отделението, а след това ни ги даряват. Така пациентите имат достъп до най-съвременната техника, при това основана на медицината на доказателствата. Като уникален бих посочила апарата, с който лекуваме пациентите при стрес инконтиненция, дисменорея, еректилни дисфункции, простатит и др.

Сподели във Facebook