В своята многовековна история в трудни мигове, когато са били застрашени неговото здраве и живот, човекът инстинктивно е протягал ръка за помощ към природата, уповавайки се на нейната неизчерпаема сила и безгранична мощ. И колкото повече я изследваме, толкова повече се убеждаваме, че Създателят е предвидил всичко необходимо за оцеляването на най-съвършеното си творение – Homo sapiens. Човекът просто трябва да открие тези скрити съкровища и да разгадае тайната на тяхното действие.

Независимо от невероятния напредък на синтетичната химия, в наши дни около една четвърт от лекарствените средства се получават от растителни източници, които съхраняват в себе си силата на природата. През последните десетилетия животът на човека претърпя радикални промени, които се отразиха катастрофално на неговия здравен статус. Невероятното замърсяване на околната среда, „електросмогът”, генериран от телевизорите, телефоните, компютрите и другите достижения на научно-техническата революция, промишлено приготвените храни, препълни с несвойствени за организма вещества (оцветители, консерванти, антиоксиданти, синтетични подсладители, стабилизатори, модификатори на вкуса и т.н.), фаст фуудът и стресът родиха страшилището на века – свободните радикали, главният фактор за епидемичното разпространение на сърдечносъдовите и раковите заболявания.

Единственото ефективно средство, способно да се противопостави на губителното действие на молекулите-хулигани – свободните радикали, са т.нар. антиоксиданти, които в значителни количества се съдържат в някои растения. Едно от тях, чиято слава идва от дълбините на вековете, е дървото гинко билоба (Ginkgo biloba).

Следи на това уникално растение са открити в каменните отпечатъци от мезозойската ера, когато по земята са властвали динозаврите.

Ледниковият период, настъпил преди около 80 милиона години, преживял само един вид, който оцелява през вековете. Това красиво дърво, достигащо височина до 40 метра, е изключително дългоживеещо и достига преклонна възраст „едва” след 3-4 хиляди години! Някои негови представители, растящи понастоящем в парковете на Китай, са хвърляли сянка и върху китайските императори.

Има сведения, че още преди 5000 години извлек от листата на  гинко билоба се е използвал в Китай като антиспастично средство, както и за лечение на сърцето и белите дробове. В Европа то е пренесено през 1710 г. от Енгелберт Кемпфер – немски пътешественик и натуралист, след завръщането му от Япония. Години наред това уникално дърво с причудливо разчленени листа остава атракция в градските паркове на Стария континент. Сериозното изследване на химичния състав на неговите части – корени, дървесина, листа и плодове, започва едва през втората половина на миналия век. И резултатите са наистина зашеметяващи.

В листата (най-често използваната част на растението) са открити над 40 биологично активни вещества с невероятно въздействие върху човешкия организъм –
флавонолови гликозиди, производни на кверцетина, камферола и изорамнетола, бифлавоноиди (билобетин, гинкгетин, изогинкгетин и др.) и техни гликозиди, проантоцианидини, терпенови лактони (гинколид, билобалид), фитостероли (бета-ситостерол и негов гликозид, стигмастерол), ензима с мощно антирадикалово действие супероксиддисмутаза, полизахариди (манан, пентозан, нишесте), органични киселини (шикимова, хининова, алфа-линоленова), аспарагин, гинколови киселини, алкилфеноли, восъци, етерично масло, минерали (калий, калций, магнезий, желязо, мед, манган, титан, фосфор, селен) и т.н. и т.н.

Дървото гинко билоба е невероятно устойчиво на действието на вируси, гъби, бактерии и инсекти, което се обяснява с присъствието в него на удивителния букет от биологично активни вещества, особеност на които е синергизмът, или принципът на мускетарите: „Един за всички, всички за един”. Необичайната жизненост на гинко билоба се потвърждава от факта, че дърво, намиращо се в близост до епицентъра на взрива на ядрената бомба в Хирошима, оцелява и още на следващата година разцъфва.

Опитът с извличането на определени биологично активни вещества от листата на гинко билоба и тяхното терапевтично приложение не даде задоволителни резултати, което еднозначно доказва синергизма в действието на съдържащите се в растението химични съединения. В този смисъл екстрактите, които съдържат пълната палитра от биологично активни вещества, съхраняват и пренасят в най-висока степен невероятната витална сила на растението – единствено оцеляло на превратностите на епохите в продължение на 250 милиона години! Наред с това в подобни екстракти лечебният ефект на растението е многократно мултиплициран – в една таблетка се съдържат толкова биологично активни вещества, колкото в няколко килограма листна маса!

Описанието на терапевтичния ефект на екстракта от листата на гинко билоба е твърде трудна задача, предвид изключително широкия кръг от въздействия, които съдържащите се в него съставки оказват върху човешкия организъм.

Обобщавайки, следва да подчертаем, че тяхното действие се състои в забавянето на процесите на стареене в мозъка и в организма като цяло, подобряване на кръвоснабдяването на мозъка, стимулиране на паметта, логическото мислене и концентрацията, задържане на развитието на склеротичните процеси и отлагането на холестерол върху кръвоносните съдове, подобряване на зрението и слуха, премахване (почти на 100%) на мигренозните пристъпи, подобряване на кръвообращението, състоянието на  кръвоносните съдове и дейността на сърцето, снемане на нервното напрежение, хроничната умора и депресията, понижаване на алкохолната и никотиновата зависимост, подобряване цвета и тонуса на кожата и т.н.

Описаните въздействия притежават всички онези продукти – лекарствени средства и хранителни добавки, които отговарят на изискванията на Световната здравна организация за стандартизиран екстракт - 24% флавоноиди и 6%  тритерпени. Но също и минимално съдържание на гинколова киселина – под 5 частици на милион.

Гинколовите киселини имат редица негативни въздействия върху човешкия организъм –
алергични кожни реакции (в определени случаи твърде тежки), увреждане на носителя на наследствената информация – молекулата на ДНК, стимулиране на туморни образувания и пр. Съществуват сведения и за причинени увреждания на нервната и имунната система. Клинични изпитания показват, че препарати, съдържащи гинколови киселини под 5 ppm, не показват описаните негативни ефекти.

Продуктът с най-ниско контролирано съдържание на гинколова киселина на нашия пазар се нарича Гинкофол. Гинкофол притежава сертификат, издаден от Китай – най-големият и най-опитният производител и износител на препарати с гинко билоба. Важно предимство на този препарат пред други подобни продукти е изключително ниското съдържание на гинколова киселина – под 1 ppm (0,000001 г).

Доказаната висока ефективност на препаратите, получени на база на растението гинко билоба, ги превърна в истинска сензация на пазара на фармацевтичните продукти.

В наши дни тези препарати влизат в петицата на най-продаваните лекарствени средства. Само в САЩ техният оборот възлиза на повече от 50 милиона долара. Тези препарати са най-често назначаваните във Франция и най-популярните в Германия. 60% от възрастните немци и 70% от възрастните французи приемат препарати на основата на дървото чудо – гинко билоба.
Преодолявайки много критични епохи в историята на Земята, невероятното растение достига до наши дни, за да дари с живителна сила и продължи живота на милиони хора по света.

Хилядолетия наред хората са използвали растенията не само за храна, но и като лечебно средство, надарено със свръхестествена, божествена сила, будеща преклонение и страхопочитание. Фитотерапията е едно от научните направления с най-дълга история, в което са вплетени имената на великите лечители на древността – Шен Нун, Хипократ, Гален, Диоскорид и др., които трасират пътя на развитието на медицината и фармацията.

gpopov_bg@yahoo.com



 

Сподели във Facebook