Престижното медицинско издание The Lancet публикува резултатите от две мащабни изследвания, посветени на глобалното затопляне и последиците за здравето. Според учените, ако не се предприемат спешни мерки, особено в южните страни, жертвите на екстремалните жеги ще продължат да се увеличават.

Първото изследване е проведено от специалисти в САЩ, Австралия и Канада. Те установили, че само през 2019 г. високите температури са отнели живота на не по-малко от 356 хиляди души по света. Като цяло смъртността, свързана с горещините, се е увеличила със 74% от 1980 до 2016 г. И този показател продължава да расте.

Учените предупреждават, че екстремалните жеги може да са свързани с минимум 17 причини за смърт, повечето от които са сърдечносъдови и белодробни заболявания. Освен това високите температури често водят до проблеми с психичното здраве, до убийства, самоубийства и удавяния, съобщават експертите.

Резултатите от второто изследване на учени от Канада, Австралия и Великобритания показали, че климатиците, които са единственото спасение от жегите, значително увеличават количеството на изхвърляните в атмосферата парникови газове. Затова в условията на глобално затопляне са необходими по-екологични и достъпни варианти за охлаждане като вентилатори и вода, твърдят специалистите. Според тях в градовете трябва да се увеличат зелените насаждения и върху сградите да се монтират покрития, които да отразяват топлината.

Да напомним, че през това лято бяха установени много температурни рекорди по света. В края на юни например в канадската провинция Британска Колумбия бяха засечени 49,6°С, което е максимумът в историята на страната. Горещините отнеха живота на 719 души. В Кувейт температурите на сянка стигнаха 53,2°С, а на слънце – до 73°С.

Сподели във Facebook