За разлика от вирусите на настинката, грипът започва внезапно и с ясно изразени симптоми - висока температура, главоболие и болки в мускулите, отпадналост. Дори при здрав организъм възстановяването може да отнеме 7 до 14 дни. Много важно е да си наложим да останем на легло, както и да си осигурим почивка и покой. Някои хора се насилват да ходят на работа болни, но така правят лоша услуга на себе си и на околните, които може да се заразят. Има погрешни схващания или действия, които може да ни изиграят лоша шега и да доведат до нежелани усложнения. Ето най-важното, което трябва да знаете, пише сайтът Bolenzdrav.com.

Грипът се приравнява на обикновена настинка

Всеки има важни задачи, които не търпят отлагане. Някои хора не разбират, че грипът е много по-опасен от настинката и подценяват състоянието си. Това може да има сериозни последствия. За разлика от настинката, при грипа високата температура и дебнещите усложнения са много по-чести. Как обаче да разберем, че е грип? Настинката започва постепенно, а грипът – внезапно. При грип задължително трябва да идем на лекар, който ще прецени каква терапия е необходима, казва д-р Паул Прем, ръководител на Австрийската служба на лекарите, които дежурят нощем и в почивните дни.

Няма значение кога се вземат противовирусните препарати

При грип лекарите често препоръчват противовирусни препарати, които съкращават малко срока на боледуване и намаляват риска от усложнения. Те обаче действат само ако болният започне да ги взема до 48 ч от първите симптоми. По-късно няма особен смисъл от тях. На пазара има няколко такива лекарства, затова се консултирайте с лекар или поне с фармацевта от аптеката за начина на прием.

Грип - симптоми и лечение

Бързате да свалите високата температура

Много болни бързат да глътнат няколко хапчета срещу болките и за намаляване на температурата. Организмът обаче се нуждае от високата температура, за да потисне размножаването на вирусите. Който непрекъснато потиска температурата, на практика удължава боледуването си от грип. Д -р Прем, подобно на много други медици, съветва температура до 39 градуса да не се сваля. Може да се вземе нещо, но да не се пият непрекъснато. Антибиотиците също не са подходящи за лечение на грипа, освен ако няма признаци на бактериална инфекция – например на сливиците или на белия дроб. Такива усложнения обикновено настъпват след 5-6 дни от началото на симптомите. Установяват се от лекар.

Вярваме, че интимна близост гони вирусите

Дори много да ни се иска да прегърнем и целунем любимите хора, когато сме болни, трябва да се въздържим. Грипните вируси са много заразни. Човекът продължава да ги пръска около себе си, дори да не кашля и киха. Заразен е няколко дни, след като симптомите започнат да отшумяват. Съветът е да спазвате известна дистанция от близките си, докато не оздравеете. Ползвайте отделни прибори, кърпи и принадлежности в домакинството. При кихане например пръските съдържат вируса, който може да оцелее върху различни предмети до 48 часа според нови проучвания.

Алкохолът убива вирусите

Някои хора обичат да се „дезинфекцират“ отвътре с алкохол и вярват, че това е добра мярка срещу грип. Това е категорично лоша идея, казва д-р Прем. Алкохолът отслабва кръвообращението и медикаментите не действат както трябва под неговото въздействие. Внимавайте и когато в семейството пиете от едни и същи чаши. Тази на болния трябва да се измие грижливо с препарат и гореща вода, за да се унищожат вирусите.

Сауната и потенето могат да спрат грипа

Дори още при първите симптоми не е подходящо да ходим на сауна. В случая тя натоварва допълнително организма и му отнема от енергията, необходима за оздравяването. Иначе като профилактика може да се посещава сауната, тя помага за закаляване. Може да идем и след като грипът отмине, но е и по времето, когато сме болни.

В никакъв случай не бива да спортуваме, когато сме болни от грип

Спортът ще ни спаси от вирусите

Спортът наистина е здраве, но не и когато страдаме от инфекция. В никакъв случай не бива да спортуваме, когато сме болни от грип. Без друго едва ли ще можем, защото в такъв момент сме силно отпаднали. Някои обаче се опитват със силата на воля да надвият естествената умора и да стимулират кръвообращението си чрез спорт. Не го правете, съветва лекарят. Неизлекуван грип или дори настинка могат да провокират възпаление на сърдечния мускул и дори да действа животозастрашаващо.

Не проветряваме, за да не настинем допълнително

Дори да ви тресе и да не искате студения въздух в стаята, за болния е много важно да се проветрява редовно. Това помага да се намали концентрацията на вируси във въздуха. Нека болният се завие добре, а някой друг отвори прозореца за няколко минути и проветри добре. Важно е да се поддържа оптимална влажност на въздуха. При необходимост се слага овлажнител на въздуха или влажна кърпа на отоплителните уреди. Това е важно, защото сухият въздух дразни инфектираната лигавица и може да влоши кашлицата.

Ходим на работа, водим децата на училище

Имате много работа и не можете да стоите болни у дома? Откажете се от ходенето в службата в този момент. При грипна инфекция тялото се нуждае от покой, за да се възстанови. Иначе оздравяването се проточва и може да се стигне до пневмония. Освен това болният пръска вирусите около себе си и заразява много хора. Така че останете вкъщи, а за децата намерете помощ.

 „Вече не съм заразен“

Пациентите с грип са заразни един-два дни преди първите признаци на болестта и след това поне в продължение на една седмица. След заразяване първите симптоми се появяват няколко часа до три дни по-късно. При малките деца фазата на инфекцията преди проявата й продължава по-дълго. Те може да носят вируса по-дълго преди грипът да се развие и са заразни по-дълго време. Пазете себе си и околните с добра хигиена и често миене на ръцете.

Сподели във Facebook