Здраве

9 Ноември 2015

38218

Галина Спасова

Грипът се лекува със специални препарати

С доц. Камен  Плочев, началник на Инфекциозната клиника във ВМА, разговаря Галина Спасова

- Доц. Плочев, при обичайно неразположение с хрема, кашлица,  температура човек казва „пипнах вирус” или „настинал съм” – и често смята, че става дума за едно и също...

- Двете неща нямат нищо общо. Настинката е фактор, който предразполага към по-лесното проникване на причинителите на заразни болести – независимо дали ще бъдат вируси, бактерии или паразити. Настинката води до сваляне на бариерите срещу тях. Една от тези бариери е лигавицата и оттам най-често минават тези инфекции.

Още за грипа - симптоми и лечение

 

Така че настинката е предразполагащ, но в никакъв случай не е водещ фактор. Т.е.  грипът си е болест, докато настинката е състояние  – както стреса. Поставям ги под един знаменател, защото и двата фактора водят до сваляне на защитните бариери на организма.

- Как разпознаваме, че именно грипният вирус ни е повалил?

- Разпознаваме го по това, че грипът започва внезапно. Лягаш здрав и на сутринта не можеш да станеш. Няма друго вирусно заболяване, което толкова ярко изразено да отнема силите и да създава чувството, че изведнъж си се разболял сериозно. Много висока температура, силни болки в мускулите и ставите, сухота в устата, кашлица, хрема. Но това е началната част на грипа – от първия до третия ден.

- Каква трябва да е незабавната реакция за овладяването му?

- Задължително до втория ден трябва да се започне терапия с антивирусни препарати. Това са специфични лекарства, които атакуват самия грипен вирус, а не просто симптомите, които той причинява. Трябва да е ясно, че антибиотиците не са лекарства за начално лечение на грипа, нито са средство против температура. Те имат място само за овладяване на евентуалните бактериални усложнения, които могат да възникнат след няколко дни.

Ако трябва да обобщя, първият специфичен препарат срещу грип, който е на достъпна цена, е ремантадин. Вторият препарат е тамифлу (или реленца), но те са доста скъпи - около 50 лв. Добре е да се прилага и препарат, който активира имунитета, като стимулира клетките да произвеждат гамаинтерферон. Но този препарат се пие около 20 дни и това доста оскъпява доста лечението.

- Може ли човек сам незабавно да започне с тези препарати или поне с  най-достъпния?

- Може, защото навременното специфично лечение е много важно. Но има нещо друго, което не може да направи сам. Острите респираторни симптоми на грипа се наблюдават при много заболявания. Само че грипът не е болест на горните дихателни пътища – те са входна врата. Грипът е болест на целия организъм. Само лекар може да прецени кое е уязвимото ви място и освен противовирусния препарат какво друго да предпише.

Това е проблемът - болните не загиват от грипа, а от усложненията, които могат да настъпят в засегнатия орган. А той може да се засегне след 3-4-тия ден от началото на заболяването. Т.е. пациентът трябва максимално рано да потърси лекар и той да му изпише лекарства.

- Какви грипни вируси очакваме тази зима?

- Очакваме вируса на свинския грип – той малко се видоизмени и сега вече го наричат А-„Калифорния”, познатия ни от 2008 г. „Бризбейн” и един нов вирус, който се появи това лято в Австралия – „Пърт”. Предполага се, че тези три вируса ще засегнат Северното полукълбо. В момента обстановката е спокойна, което не означава, че в края на ноември - началото на декември няма да имаме повишена заболяемост. И специфичната ваксина е срещу тези сезонни вируси.

 Късно ли е вече за ваксиниране?

- Не. Но има следната тънкост – ако днес се ваксинираме и утре се заразим от някой кашлящ срещу нас, за да дадем време на ваксината да изработи имунитета, добре е заедно с нея да се взима по една таблетка ремантадин, която има профилактично предпазно действие. И дори да влезе вирус на грипа, тя веднага ще го „улови”. Т.е. ще имаме химическо средство, което да блокира вируса, а в това време ваксината активира имунната система, която започва да произвежда антитела. Комбинацията лекарство плюс ваксина вече представлява един добър щит.

- А този антивирусен препарат може ли да се вземе профилактично от здрав човек?

- Да, играе превантивна роля. И при алергични към ваксината хора правим профилактика с ремантадин или тамифлу, но второто е скъпа профилактика. Аз съм против самолечението, защото резултатите много често ни създават работа. Затова – когато човек е болен, трябва да отиде на лекар, а не да пита комшийката какво е пила.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143