Гривна предпазва от слънчеви изгаряния

През месец май тази година на пазара ще се появи гривна-сензор UVA+B SunFriend. Основното й предназначение е да предупреждава хората кога трябва да си сложат слънцезащитен крем или да се скрият на сянка, за да избегнат слънчевите изгаряния.

Както е известно, благодарение на слънчевите лъчи тялото изработва витамин D, необходим за поддържане на нормалното ниво на калция в костите. Прекалено дългият престой на слънце обаче може да доведе до изгаряния, повишаващи риска от рак на кожата. Ако непрекъснато се използва слънцезащитен крем, организмът ще изпитва недостиг на витамин D. Наскоро изобретеният сензор решава двата проблема - недостига и предозираното въздействие на слънчевите лъчи.

За да бъде изчислено идеалното съотношение, човек трябва да вкара показателя за чувствителността на кожата си (от 1 до 11).
Ако нивото на въздействие на ултравиолетовите лъчи надхвърля допустимата норма, на гривната светват светодиоди.

Едно от най-важните предимства на гривната е, че е водоустойчива. Стойността й е 50 долара.
В близко време създателите й обещават да представят версия, която се свързва с приложение на смартфона с блутут. Освен това учените разработват и вариант, който може да различава ултравиолетовите A и B лъчи (UVA и UVB лъчи). 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94