Здраве

26 Април 2010

3531

Животът днес

Хепатитът обича мръсните ръце

Има ли нещо по-вълнуващо за родителите от първите стъпки на вече порасналото бебе? То събира смелост, пристъпва и от този момент нататък нищо не може да го спре. Иска всичко да види, да пипне, да вкуси...

А  предупреждението „Не пипай! Мръсно е!” невинаги върши работа.

Всяка стъпка от израстването на детето е свързана с радостни вълнения. За съжаление и с риск от зарази.България е сред страните с висок риск от заразяване с хепатит, като най-разпространен е вирусният хепатит А. Статистическите данни в национален и в световен мащаб показват, че най-застрашени от това заболяване са децата.

Една от причините за разпространението на хепатит А е  изключителната устойчивост на вируса в околната среда. При стайна температура той оцелява повече от месец. При температура 100 градуса издържа 30 минути, затова не всяка термична обработка на храната е гаранция срещу заразяване. Във вода и върху предмети вирусът запазва жизнеспособността си от няколко седмици до няколко месеца.

От друга страна, нередовното измиване на ръцете, замърсената храна и вода носят сериозен риск от заразяване. Децата често се заразяват при ползване на общи шишета или прибори за хранене, гърнета, играчки. Също и при опитване на чужда храна.

Най-малките може да се инфектират с вируса, като облизват различни предмети.  При игри на открито също има вероятност от заразяване. Това важи и за любимите лудории със снежни топки и снежни човеци, особено ако детето погълне сняг.

Въпреки че малките деца са склонни да пипат навсякъде, най-опасна е не ранната възраст, а периодът между 5 и 9 години.

В училище децата играят със съучениците си, спортуват, после често пият вода от общо шише. Междучасието по принцип никога не стига и се втурват направо в класната стая, без да си измият ръцете. Отивайки в училищния стол, също може да пропуснат хигиенната процедура. Когато се отбият в тоалетната, невинаги разполагат с топла вода и сапун.

Често при децата до 5-годишна възраст заболяването от хепатит А  преминава леко и дори без симптоми. В 70–80% от случаите липсва най-характерният признак – пожълтяването. Тъй като симптомите, които се наблюдават – гадене, повръщане, отпадналост, кашлица, хрема, температура (до 38 градуса),  наподобяват грип или стомашен вирус, може да бъде поставена погрешна диагноза. 

Възможно е детето да има главоболие, стомашно разстройство, болки в мускулите, както и в дясното подребрие. При някои деца сънят е неспокоен. Урината може да потъмнее до цвят на бира.

Тези симптоми обикновено продължават между 3 и 5 дни.

При подрастващите хепатитът протича много по-тежко, отколкото при малките деца, и може да има значително по-неприятни последици. Инкубационният период на хепатит А е от 2 до 6 седмици и точно тогава болният е най-заразен за околните.

Единствената сигурна защита за детето и за семейството като цяло е ваксинирането. У нас родените след 1992 г. са ваксинирани срещу хепатит В веднага след раждането. За тях е препоръчително да се ваксинират  допълнително срещу хепатит A. Ваксината срещу хепатит А Havrix 720 е подходяща за деца от 1 до 18 години включително.

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117