Здраве

13 Януари 2015

2150

Животът днес

Хипертонията съсипва организма, но с наша помощ

Вече и децата знаят, че високото кръвно налягане е вредно за здравето. Медицината прави огромни усилия за справянето с този проблем, но резултатите все още са далече от задоволителните. При това не само в държави със слаба здравна система и култура като България, но и в далече по-напреднали. Защо това е така?

1.Високото кръвно се открива късно в огромното мнозинство от случаите. За съжаление то няма ясни и добре изявени признаци. Но пък разполагаме с изключително лесна диагностична възможност. Автоматичните апарати за кръвно са все по-точни и по-достъпни като цена. Но няма кой да си мери кръвното. Често по-младите възприемат това като „бабешка работа“, а всички сме много заети и все не намираме 2 минути за тази дейност. Затова се оказва, че когато всъщност отидем все пак на лекар, той открива вече усложненията от дългогодишната нелекувана хипертония. Това заболяване засяга практически всички важни органи – сърце, мозък, бъбреци, големи кръвоносни съдове, очи.

2.Неразбиране на същността на заболяването. Въпреки напредъка на медицината и до момента няма ясна причина за така наречената есенциална хипертония. Т.е. привидно в организма всичко е наред, няма структурни изменения в органите и дори в кръвните изследвания, но налягането е високо. Това състояние засега няма дефинитивно лечение. Не е като инфекция, която се лекува 10 дни и след това забравяш за нея. По-скоро е като диабета, при който се прилага поддържащо лечение. Затова лекарствата се взимат практически цял живот. Това плаши много от хората, но те не си дават сметка, че нелекуваната хипертония е много по-вредна за тялото, отколкото приемът на едно, две или три хапчета. Съвременните лекарства срещу високото кръвно почти нямат странични ефекти. При всички положения ползата от тях е многократно по-голяма от теоретичната вреда. Има и малък процент на пациенти с високо кръвно, при които то се дължи на специфичен друг проблем – ендокринни тумори или аномалии в кръвоносната система. Но тогава говорим за т.нар. симптоматична хипертония, която обикновено се преодолява с излекуването на първичния проблем.

3.Отказ от лечение. Дори хората, които са установили, че имат хипертония, често не смятат това за сериозен проблем, защото „нищо им няма“. Всъщност тялото постепенно притъпява усещанията си от високото налягане. Може главоболието, напрежението, сърцебиенето постепенно да изчезнат или дори никога да не ги е имало като оплакване. Но това не означава, че високите стойности на систолното и/или диастолното налягане са безобидни. Всеки, който редовно се буди сутрин с налягане над 145 на 90, трябва да се обърне към лекар и да предприеме мерки за здравето си. Те първо включват правилен хранителен и двигателен режим, както и редукция на теглото, когато е високо. А ако това не помогне, трябва да се вземат лекарства.

4.Недостатъчна терапия. Ако приемате лекарства срещу хипертония, но въпреки това налягането ви не е нормално, това е може би най-лошият случай. Защото се успокоявате, че предприемате мерки, взимате хапчета, но фактически положителен ефект за здравето няма или той е минимален. Затова състоянието и лечението трябва да се мониторират периодично и терапията да се променя до момента, в който не се получи адекватно понижаване на налягането. При някои пациенти в началото кръвното е нормално след лечение, но с годините ефектът от дадени медикаменти може да се изчерпи. Затова трябва да се посещава лекарят дори и без да имате оплаквания. Преди това записвайте колко е кръвното поне 10 дни сутрин преди ставане от леглото и вечер, преди да легнете. Страхът от комбинирана терапия с няколко медикамента е неоправдан. Комбинациите позволяват по-ефективно намаляване на налягането при по-ниски дози от всяко от лекарствата. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128