Здраве

21 Март 2022

credoweb bg

Пандемията от COVID-19 в началото на 2020 г. наруши живота, работните графици и здравните процедури на милиони хора. Две нови проучвания, публикувани в American Heart Journal and Circulation, показват, че това също води до повишаване на кръвното налягане, което може да има сериозни последици за здравето надолу по веригата.

В първото проучване са анализирани домашни измервания на кръвното налягане за 72 706 души, които са били включени в дигитална програма за здравна хипертония. Измерванията от преди пандемията (януари 2019 г. до март 2020 г.) бяха сравнени с тези, направени по време на пандемията (април 2020 г. – август 2020 г.). По време на пандемията участниците измерват кръвното си налягане по-често и се оказва, че средното систолно кръвно налягане, диастолното кръвно налягане и средното артериално налягане се повишават. Освен това процентът на участниците в проучването с кръвно налягане, класифицирано като неконтролирана или тежко неконтролирана хипертония, се е увеличил.

Второто проучване проследи 464 585 участници, записани в спонсорирана от работодател уелнес програма от януари 2018 г. до декември 2020 г. Въпреки че кръвното налягане остава стабилно през 2018 и 2019 календарни години, то се повиши значително през 2020 г. Интересното е, че по-голямо повишение на кръвното налягане се наблюдава за жените, отколкото при мъжете.

Влиянието на пандемията върху артериалното налягане

Водещият автор на първото проучване, д-р Ерик Питърсън, отбеляза, че пандемията е повишила консумацията на храна и алкохол и е намалила физическата активност, което може да обясни повишаването на кръвното налягане. COVID-19 също направи посещението при лекари и коригирането на лекарства по-предизвикателни, което може да е допринесло за проблема. Освен това стресът е свързан с хипертония, а нивата на стрес (заедно със степента на тревожност и депресия) се повишиха по време на пандемията.

Повишеното кръвно налягане води до по-голям риск от инсулти, инфаркти и сърдечна недостатъчност. Увеличенията, наблюдавани в тези проучвания, са сравнително скромни, но биха могли да имат голямо влияние върху честотата на сърдечните проблеми и инсултите на ниво население.

Самото заболяване може да причини високо кръвно налягане поради взаимодействието с определени молекули като рецепторите на ангиотензин-конвертиращия ензим.

Съвети за поддържане на нормални стойности на кръвното

За да имате здравословно кръвно налягане, е важно да поддържате нормално тегло, като се храните правилно и увеличите физическата си активност. Диетата, която не е твърде богата на сол, също помага да се избегне повишеното кръвно налягане. Следете етикетите на храните и избягвайте продукти с високо съдържание на сол, като осолени ядки и картофен чипс. Ограничете приема на алкохол. 

Физическата активност може да помогне за намаляване на кръвното Ви налягане и възрастните трябва да се стремят да правят 150 минути умерено интензивна активност – например бързо ходене – или 75 минути активност с енергична интензивност – например бягане – всяка седмица.

Може да запишете час за преглед на тел. 0877589040, 0876962575 или в Superdoc.bg.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook