В разгара на пандемията от коронавирус хората непрекъснато мислят за личната си хигиена и чистотата на домовете си. В тези необичайни условия всеки започва усилено да търси местата, където може да се скрие опасният COVID-19. Често обаче се пропуска хладилникът, защото по традиция той е създаден, за да предпазва от микроорганизми.

Но какво се случва, ако, връщайки се от магазина, вкараме у дома вируса заедно с хранителните продукти? Още преди време специалистите са проучили въпроса и са установили, че вирусите отлично преживяват студовете и върху повърхността на хранителните продукти могат да се съхранят до 9 денонощия. Предполага се, че и COVID-19 също може да живее толкова време. А във фризерите и камерите причинителите на опасни заболявания могат да се запазят няколко години.

Затова препоръката е да почистваме редовно хладилника с дезинфектанти или сапун. Важно е и двете да останат върху повърхността не по-малко от 1 минута, препоръчват специалистите. Самите продукти, ако са пакетирани, също трябва да се измият.

Сподели във Facebook