Експерти от Калифорнийския университет установиха, че някои хранителни продукти, присъстващи най-вече в индийската кухня, оказват позитивно въздействие върху целия организъм, мозъка и настроението на човека. Този ефект се дължи основно на куркумата. Тази разпространена в Индия подправка оказва благотворно влияние върху главния мозък особено на възрастните хора. Според учените това е и причината в страната да се констатира ниско ниво на здравословни проблеми, свързани със стареенето.

Специалистите провели експеримент и доказали, че при хората, употребяващи куркума, се подобряват когнитивните функции и настроението.

Сред продуктите, полезни за мозъка, са още зехтинът, пълнозърнестите храни, суровите зеленчуци. Учените препоръчват и яйца, защото съдържат белтъчини, мастните киселини омега 3, антиоксиданти и холин. Те са изключително полезни за правилното функциониране на мозъка. 

Сподели във Facebook