Понятието „продукти с отрицателна калоричност“ се появи сравнително скоро, но вече се сдоби с широка популярност, особено сред желаещите да се разделят с наднорменото тегло. Около този термин обаче витаят много оптимистични слухове – едва ли не, употребявайки такава храна може бързо и лесно да се отслабне.

Така ли е в действителност?

Трябва да започнем с това, че терминът „отрицателна калоричност“ трябва да се приема условно. Всяко хранително вещество има една или друга енергийна стойност. Само водата притежава нулева калоричност, но тя не влиза в категорията на храните, засищащи човека.

Неправилната трактовка на понятието „отрицателна калоричност“ породи немалко заблуждения. Както е известно, процесите в организма на хората, в това число и в храносмилателните органи, изискват повече или по-малко разход на енергия. Така и за преработването на поетата храна неизбежно са изразходват в различна степен получените по-рано калории. Те се попълват от употребените току-що. Храната, съдържаща много малко калории, които може да са близо до нулата (особено в случаите с фибрите, които почти не се преработват) провокира загубата на енергия без да нейното компенсиране. Така че, ако разбираме „отрицателна калоричност“ в буквалния смисъл, това означава, че при поглъщане на продукт с такава стойност организмът харчи повече енергия за преработването му, отколкото е получил. Това обаче е невъзможно – нито един продукт не изисква повече енергия за усвояването си от тази, която може да достави. Редица учени все пак смятат, че съществуват продукти, които много бавно се преработват в храносмилателния тракт, като създават отрицателен баланс на калориите, но това са само хипотези.

Така че пода храни с отрицателна калоричност би трябвало да се разбира само такива, в които калориите са минимални. В тази категория са плодовете, зеленчуците и други.

Кои са продуктите, чиято калоричност може условно да се нарича отрицателна

От зеленчуците това са: корените на целината, цвеклото, репичките, зелето, спанакът, тиквичките, аспержите, краставиците, ряпата, доматите, чушките, морковите, патладжаните, зеленият фасул, чесънът, лукът, тиквата.

От плодовете това са: ябълките, крушите, всички цитрусови плодове, сливата грейпфрутът, кайсията, нарът, прасковите, ананасът, цариградско грозде, малини.

Зеленият чай, соковете без захар, негазираната минерална вода и зелените салати и подправки попълват списъка на продуктите с минимална калоричност.

В крайна сметка, хората, които употребяват такива храни, могат да не се безпокоят за килограмите си и да избегнат изтощителните диети.

Сподели във Facebook