Сред хранителните продукти хрянът е едно от най-мощните антибактериални средства. Благодарение на него славяните, които започнали първи да го използват, се смятали за непобедими в боя. За тях били рядкост много заболявания и проблеми с храносмилането.

В Европа хрянът бил пренесен в края на XV век и спасил много хора от чумата.

Хрянът е отличен имуностимулатор, който почти няма равен на себе си. Той съдържа повече витамин С от цитрусовите плодове.

При артрит, подагра и артроза помагат натривки с хрян. Дъвченето му е полезно при хрема и синузит. Приемът на хряна възстановява стомаха и се препоръчва при глисти. Той е идеално мочегонно средство. Освен това водата, в която е престоял хрян, от древни времена се използва за промиване на рани.

Хрянът е добра профилактика и срещу грип.

Корените на това растение обаче са противопоказни за бременни, кърмещи жени и деца до 3-годишна възраст.

Сподели във Facebook