Здраве

11 Февруари 2014

15531

Животът днес

И пулсът може да се тренира



Всички, които практикуват фитнес или някакъв друг спорт, са свикнали да следят пулса си по време на тренировките. Често обаче възникват въпроси, на които не знаят отговора. Затова ще се опитаме да помогнем:

1. Какво е пулс и има ли връзка с тренировките?
Пулсът показва колко често се свива сърцето, за да изтласка кръвта по артериите, вените и капилярите, доставяйки кислород и хранителни вещества на организма ни. Колкото по-интензивно се движим, толкова по-често се свива този вечен двигател – сърцето. През първите 10 тренировъчни седмици пулсът в покой трябва да се снижава с по 1 удар в минута всяка седмица. При спортистите той може да бъде и под 40 удара в минута. За редовно посещаващите фитнес залата е напълно реално пулсът им да е под 50 удара в минута. Достатъчно е обаче 3 седмици бездействие и показанията на уреда скачат нагоре.

2. Кой пулс се смята за нормален?
Специалистите препоръчват пулсът да се мери сутрин преди ставане от леглото. При жените за нормален се смятат 70-80 удара в минута, а при мъжете – 60-70. Причината за разликата е, че сърцето на представителките на нежния пол е по-малко по обем. Затова и трябва повече да се труди, за да изтласка кръвта по всички кръвоносни съдове.

3. Как да премерим пулса си без уред?
Пулсът най-лесно се напипва върху вътрешната страна на китката. Включете секундомер (вече го има в повечето мобилни телефони) и бройте колко пъти ще усетите пулса в продължение на 10 или 20 секунди. Резултата умножете по 6 или съответно по 3 и ще получите пулса си за една минута.

4. Какво означава максимален пулс?
Максималният сърдечен ритъм представлява най-големия брой удари, които сърцето ви може да издържи за една минута. Във фитнес залите най-често се използва формулата 220 минус възрастта (за мъжете) или 226 минус възрастта (за жените). Данните не са абсолютно точни, затова не им се предоверявайте, а следете как се чувствате.

5. Различава ли се пулсът на хората, водещи заседнал начин на живот, от този на спортуващите?
Естествено! Сърцето също е мускул и когато спортувате, то укрепва. Ако се занимавате с аеробика или тренирате на кардиотренажори, сърцето ви увеличава размерите си, става по-еластично и по-мощно. Такова сърце може всеки път да изтласква много повече кръв, отколкото сърцето на човек, седящ по цял ден в креслото. Затова с времето пулсът на спортуващите хора е с по-ниски стойности, а сърцето – по-здраво. Това е гарантирано обаче, ако тренирате сериозно 3-4 пъти в седмицата. Ако посещавате залата от дъжд на вятър и си спестявате усилията на уредите, не очаквайте подобен ефект.

6. Нормално ли е сутрин пулсът на отдавна занимавалите се с фитнес да е по-нисък – 55-60 удара в минута?
Нормално е, защото, както вече споменахме, тренираното сърце не изтласква толкова често кръвта, колкото нетренираното. Ако човек обаче води заседнал начин на живот, ще се уреди с диагнозата „брадикардия” – забавяне на сърдечния ритъм.
Когато тренирате с постоянна интензивност, пулсът се вдига до оптималните показатели за 1-2 минути. Ако ускорите темпото, пулсът ви отново ще скочи за 1-2 минути. След няколко занятия с една и съща скорост постоянният ви пулс по време на тренировки ще стане по-нисък.

7. Има ли подходящ пулс, който да гарантира отслабване по време на спорт?
Когато целта ви е да свалите килограми, ползвайте известната формула: 220 минус възрастта, умножено по 0,7. Ако не постигате желаните резултати, това вероятно е, защото формулата не определя вашия личен пулс, а средния за възрастта ви. Намерете медицински център или клуб, където могат да изчислят вашия индивидуален пулс, необходим, за да горите повече калории. Но не прекалявайте, защото при прекалено висок пулс се изгаря малък процент мазнини, а повече въглехидрати. Дръжте се за златната среда. (ЖД)


Сподели във Facebook
Етикети: Брой 87