Свикнали сме с твърдението, че плодовете могат да донесат само ползи за човешкия организъм. Но резултатите от изследване, проведено от екологичната организация Environmental Working Group, показват, че това твърдение не винаги е вярно. Учените установиха, че с някои плодове не бива да се прекалява. На първо място са крушите. Според специалистите те съдържат груба целулоза, която може да предизвика разстройства в храносмилателния тракт. Гроздето също се оказа в „черния“ списък, заради високото съдържание на захар, която води до ферментация, а оттам до образуване на газове и издуване. Затова експертите съветват да не ядем грозде преди и след хранене. Кайсиите и прасковите също трябва да се употребяват в ограничени количества, защото дразнят лигавицата на стомаха. Подобни проблеми предизвикат и цитрусовите плодове. Те не се препоръчват на хора със заболявания на панкреаса и дебелото черво.

Сподели във Facebook