Понякога не бива да пренебрегваме бабините рецепти срещу болестите. Това доказаха американски учени, които заявиха, че голяма чаша пилешки бульон или супа помага при настинки. Оказва се, че изпитаното народно средство отпушва носа и облекчава симптомите на простудата. Резултатите от изследването на специалистите са публикувани в Medical Xpress.

„Горещият и успокояващ бульон осигурява на организма влага, което е особено важно при болки в гърлото. Употребата на пилешка супа помага на организма по-бързо да се възстанови след заболяване“, отбелязаха учените.

Според тях основната съставка на тази супа – пилето, е превъзходен източник на белтъчини, които укрепват имунитета. Супата съдържа и аминокиселината триптофан, стимулираща изработването на серотонин. Това осигурява на болния усещането за комфорт и облекчава състоянието му. Даже парите на пилешкия бульон или супа могат да бъдат полезни, защото отпушват дихателните пътища и подобряват дишането.

„Пилешката супа оказва меко противовъзпалително действие, помага на мускулите да се отпуснат и облекчава дискомфорта, причинен от болезненото състояние“, казаха експертите.

Освен това пилешката супа съдържа зеленчуци и фиде, което снабдява организма с въглехидрати, витамини и други хранителни вещества. Те дават необходимата за справянето с болестта допълнителна енергия и презареждат имунната система, стимулирайки възстановителните процеси.

Сподели във Facebook