Витилиго е дерматологично заболяване, при което се наблюдава загуба на пигмент и поява на бели петна. Може да се засегне всяка част на тялото, най-често двустранно. Заболяването засяга предимно кожата на лицето, устните, крайниците и гениталиите. Заболяването е социалнозначимо, защото създава психологически проблеми за значителна част от пациентите, особено децата и младите хора. България се включи в голям международен проект за лечение на витилиго чрез „Витилиго клиник“.

- Проф. Кадурина, на какво равнище е диагностиката и лечението на заболяването витилиго в България в сравнение със Западна Европа?

- България е една от първите страни в Европа, която може да се похвали с участието в един международен проект, наречен „Витилиго клиник“. Става въпрос за международен екип от експерти, които сме в постоянен контакт помежду си, за да осигуряваме възможност на пациентите във всички държави – участници в проекта, да получат навременна диагностика и най-добро лечение. Всъщност диагностиката никак не е трудна, защото става въпрос за видими изменения – загуба на пигмент и бели петна по кожата. Трудността идва при лечението. Преди няколко месеца имах честта да стана професор и към университета „Маркони“ в Рим, който от много дълго време разработва нови техники, технологии и медикаменти за лечение на витилиго. Защитих теза, която включва съвременните методи за лечение на това заболяване. Радвам се, че работих под научното ръководство на проф. Торело Лоти, защото той е водещ световен специалист в сферата на витилиго. 
- Това означава ли, че всички новости в областта на витилигото ще се прилагат у нас синхронно с най-развитите в медицинско отношение държави?
- Бих казала, че ние вече прилагаме всички утвърдени новости. България е в световната организация за лечение на витилиго. Аз съм член на борда на списанието, което тя издава, и на самата организация. Но искам да поясня, че не става въпрос за експериментално лечение или за изпитание на методи или медикаменти. Работим само с доказани и утвърдени лекарства и технологии. Интересно е, че сред водещите страни в лечението на витилиго е Индия, защото проблемът е най-значим за хората с по-тъмна кожа. 
- Разкажете за най-интересните модерни методи за лечение.
- Ще започна с така нареченото таргетно, целево доставяне на лекарства. Целта е медикаментът да достигне до клетката, която ще реагира с него. А не по принцип да вкараме някакво активно вещество в организма или да го приложим върху кожата. Кожата има защитна бариера и ако ние не успеем да я преодолеем, прилагайки локални средства, не можем да сме сигурни, че ще постигнем някакъв ефект. Затова една от най-новите технологии е лазерно асистирана апликация на медикамент. Чрез фракциониран лазер се правят милимикронни дупчици в кожата, които нарушават повърхностната защитна бариера, за да проникне ефективно лекарството. Получават се малки каналчета, през които доставяме до клетките един простагландин. Това е вещество, от което клетката се нуждае, за да произвежда меланин. След това възстановителният период е много кратък. Пациентът получава само много кратковременно зачервяване. При витилиго клетките, които произвеждат тъмния пигмент на кожата, временно са блокирани. Но това е обратимо. Въпросът е да провокираме обратната реакция. Именно това целим с таргетното доставяне на медикаменти. Точно това беше и темата на моята научна работа в Италия, която защитих през университета „Маркони“. 
- Какво още постигате с този фракциониран лазер?
- Използваме и едно откритие, което получи Нобелова награда преди време. Става въпрос за новооткритите протеини на топлинния шок. Тези протеини са открити при пациенти с изгаряния и са част от мощните защитни механизми на организма. Те се появяват при термична травма, но се активизират и при друг силен стрес на организма. Става въпрос за много силни репаратори на човешките клетки. И когато ние прилагаме лазерна фракционирана енергия, причиняваме частични милимикронни термични микротравми. Така на мястото активираме и въпросните протеини, освен че гарантираме проникването на медикаментите до точните клетки. Самата процедура е без всякакви негативни последици. 
- Може ли да се направи такава процедура, ако вече е провеждано друго лечение?
- Разбира се! При лечението на всеки пациент се съобразяват редица фактори – от колко време е витилигото, каква площ заемат депигментациите, стабилни ли са, или са в прогресия и др. Ако пациентът е в стадий на прогресия на заболяването, задължително трябва да се приемат антиоксиданти, защото като една от основните причини на заболяването се приема оксидативният стрес. 
- При новооткрито витилиго какъв е подходът?
- Когато имаме единични лезии по лицето например, използваме локални медикаменти в съчетание с таргетирана фототерапия. Използваме много специфичен спектър от слънчевата светлина, като стимулираме меланоцитите, без да се засяга нормалната кожа. За да имаме производство на меланин, задължително ни трябва ултравиолетова светлина и точно този тънък спектър, който използваме, се приема, че най-силно стимулира производството. Имаме такъв апарат в България, който работи само за пациентите с витилиго. Следваща стъпка е лазерното лечение с таргетното доставяне на простагландин Е, за което вече разказах. И третата стъпка е автотрансплантацията на меланоцити, които се взимат от други части на кожата. Методът не е силно травматичен – охлузва се само епидермис, обикновено от седалищната част, и от него чрез специална технология се отделят само меланоцитите. След това така събраните живи меланоцити се поставят в увредените от болестта зони или чрез фракциониран лазер, или чрез дермабразио.
Сподели във Facebook