Не всеки вирус, който ни разболява през зимата с болки в гърлото, хрема и кашлица, е грип. Затова пък грипът е много по-коварен и прави повече тежки усложнения, отколкото другите болестотворни причинители, с които се срещаме в студените месеци. 

Първите симптоми са внезапни

За грипа е характерно внезапно настъпващото начало, казва д-р Маргарита Пашова, общопрактикуващ лекар от Ловеч. Преди два часа човекът е бил здрав, но изведнъж вдига висока температура, чувства се отпаднал, няма сили да стане от леглото. Други типични симптоми на грипа са главоболието и болките в ставите и мускулите, втрисане. При останалите вируси разболяването е постепенно, може още в самото начало да има хрема и кашлица. При грипа сополите и поривите за кашляне идват на по-късен етап.

Предава се основно по въздушно-капков път - ако сте в едно помещение с болен, например. Може да се предаде и чрез пипане на един и същ предмет - първо от болен, а после от здрав човек. 

Инкубационният период е кратък - един-два дни. Болните са най-заразни малко преди да се появят симптомите и в първите дни след това. 

Лекува ли се грип с антибиотици?

Много хора смятат, че антибиотиците са някакви по-силни лекарства, които помагат при тежко протичане на инфекцията. Всъщност тези медикаменти са средство за борба с бактериалната инфекция. Грипът обаче е вирус, затова антибиотиците нямат директно въздействие върху него, посочва д-р Пашова. Не е изключено лекарят да предпише някакъв антибиотик, но на по-късен етап, ако са се появили усложнения. 

Единствената възможност за лечение при настъпила вече инфекция с грип, са противовирусните препарати. Най-достъпен е римантадин хидрохлоридът. Той атакува директно грипния вирус от тип А, който най-често прави епидемиите. 

Към това противовирусно лекарство може да се добавят и други, които повлияват добре симптомите - срещу високата температура, болките в гърлото и тялото или пък за общо укрепване. 

Едно от най-важните неща при грипа е хората да не се самолекуват, подчертава д-р Пашова. Грипът е опасно заболяване, а усложненията може да настъпят сравнително бързо. Затова идете на лекар, вместо да пиете с шепи хапчета срещу треската и болките, предупреждава лекарката. Още по-лошо правят хората, които направо посягат към антибиотика. Най-големият риск тук е да се стигне до бактериална резистентност, която да затрудни последващото лечение. Тогава справянето с усложненията ще е още по-сложно. 

Как да се пазим, ако около нас има болни от грип

Грипните вируси често правят епидемии, а за повечето хора е немислимо да се изолират у дома, докато опасността премине. Добре е да знаем, че римантадин хидрохлорид може да се взема и профилактично - по една таблетка дневно, особено ако не сте ваксиниран срещу грип. Така лекарството ще се справи с вируса веднага, след като той попадне в организма и най-вероятно изобщо няма да се стигне до разболяване. Носенето на маска на лицето, докато сте навън или сред други хора, помага, но само ако маската се сменя на няколко часа. Иначе има риск тя самата да стане развъдник на вируси. Проветрявайте редовно стаите!

Основна предпазна мярка си остава добрата хигиена, главно на ръцете. Някой болен може да е пипал същите места като вас по-рано и така вирусите може да полепнат по дланите на други хора. Според последните данни грипните вируси може да оцелеят до 48 часа на различни повърхности! 

Температурата е първи помощник на имунитета

Високата температура създава дискомфорт и хората искат бързо да се избавят от нея. Не бързайте непременно да я сваляте с лекарства, особено ако тя е под 39 градуса, предупреждава д-р Пашова. Ако я овладеете и тя падне до към 38 градуса, не е нужно да се борите повече с нея. Тя сама ще премине, след като организмът започне да се справя с инфекцията.  

Пневмония и синузит са чести усложнения

Грипът може бързо да изтощи имунната система, а това създава условия за бактериална инфекция. Тя често засяга горните и долните дихателни пътища. Типични усложнения са пневмониите и синузитите. По-рядко срещани са енцефалит, менингит или перикардит (възпаление на външната обвивка на сърцето). 

С особено внимание трябва да се проследяват децата, бременните и възрастните, които имат хронични заболявания - хипертония, диабет и други. По-уязвими са и хората с имунодефицити или пък онези, които приемат лекарства за потискане на имунитета, например имуносупресори след трансплантация. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook