Здраве

2 Декември 2013

1390

Животът днес

Инфекциите с ХИВ се увеличават

Новите случаи на зараза с вируса ХИВ в Европа и някои азиатски бивши съветски републики са около 131 000 през 2012 г. - увеличение с 8 процента спрямо предходната година. Такива са фактите, изнесени в доклад на Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Според специалистите смяната на посоката спрямо скорошната тенденция за намаляване на заболяванията от СПИН е тревожна.

Докладът разкрива увеличение на новите случаи на зараза с ХИВ през миналата година, като повечето от тях са в Източна Европа и Централна Азия. "Високият и увеличаващ се брой на новите случаи на СПИН на Изток е показателен за късна диагностика на заразите с вируса ХИВ, слабо покритие на разходите за лечение и забавено във времето начало на животоспасяващото лечение", се посочва в документа. Над половината от регионалните случаи - около 76 000 нови инфекции с ХИВ, са регистрирани само в Русия.

И докато докладваните нови случаи намаляват трайно в Западна Европа с отчетено 48-процентно понижение в периода между 2006 и 2012 г., в Източноевропейския регион, включващ и много бивши съветски републики на територията на Азия, броят на новодиагностицираните хора със СПИН се е увеличил със 113 процента. Експертите отбелязват, че увеличението е тясно свързано с недостатъчните превантивни мерки за хората, изложени на повишен риск да се заразят с вируса ХИВ, който причинява СПИН. Въпросните мерки включват чисти игли и спринцовки за зависимите от наркотици, безплатни презервативи и улеснен достъп до тестове и до лечение с антиретровирусна терапия (АРТ) за ХИВ-позитивните хора.

"Данните сочат, че почти всеки втори човек в региона - това са 49 процента, който е дал положителна проба за ХИВ, е диагностициран късно в хода на инфекцията и незабавно се нуждае от антиретровирусна терапия, защото имунната му система вече е започнала да отслабва", казва директорът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Марк Спренгър.

По света над 35 милиона души са заразени с вируса ХИВ. Повечето от тях живеят в района южно от Сахара, където превенцията, тестовете и лекарствата често са ограничени от недостига на средства.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79